MANŞET Haber Girişi : 03 Eylül 2024 13:43

Zorlu yolculuk büyük emek: Katırlı konvoy

Zorlu yolculuk büyük emek: Katırlı konvoy
Van'ın Bahçesaray ilçesinde berivanlar (süt sağan kadınlar), katırlardan oluşturdukları konvoyla 3 saat süren zorlu yolculuğun ardından 2 bin 800 rakımlı yaylaya ulaşarak hayvanlarını sağıyor.

 

ALPARSLAN DİYARI- İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Altındere Mahallesi'nde hayvancılıkla geçinen ailelerde büyük yükü kadınlar omuzluyor.

 

KADINLARIN OMUZLARINDAKİ YÜK

 

Ailelerine destek olmak ve çocuklarına daha iyi şartlarda bakmak için günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan berivanlar, ev işlerini tamamladıktan sonra yayla yolculuğuna çıkıyor.

 

 

KATIR SIRTINDA ZORLU YAYLA YOLU

 

Berivanlar, katır sırtında patika yolları, sarp bölgeleri ve dik tepeleri aşarak kışın düşen ve halen erimeyen çığın oluşturduğu kar birikintilerinin üzerinden geçiyor. Yaklaşık 3 saat süren zahmetli yolculuğun ardından küçükbaş hayvan sürülerinin otlatıldığı 2 bin 800 rakımlı Küpe Yaylası'na ulaşıyorlar.

 

 

 

YAYLADA EMEK VE DAYANIŞMA

 

Yaylaya ulaştıklarında, kadınlar hem çobanlar için ekmek pişirip yemek yapıyor hem de hayvanları sağıyor. Zaman zaman katır sırtından düşerek yaralanmalarına rağmen her gün bu yolculuğu yapmaya devam eden berivanlar, yaşadıkları zorluğu yaylada türküler söyleyip halay çekerek eğlenceli hale getiriyor.

 

KADINLARIN HAYVANCILIKTA VAZGEÇİLMEZ ROLÜ

 

Sağdıkları sütü bidonlara doldurarak eve dönen kadınlar, yaptıkları peynir, tereyağı ve yoğurt gibi ürünleri satarak ailelerinin geçimine katkı sağlıyor. Berivanlardan Elmas Elbir, "Sabah erkenden kalkıp işlerimizi yaptıktan sonra yaylaya çıkıyoruz. 3 saat süren yolculukla ancak yaylaya ulaşıyoruz. Zor ama geçimimiz için mecburuz," diye konuştu.

 

"BİZ OLMASAK HAYVANCILIK BİTER"

 

Berivanlardan Mihriban Boz da "Koyunlarımız olmasa geçinemeyiz. Bu bölgede kadınlar olarak hayvancılığı ayakta tutuyoruz. Biz olmasak hayvancılık biter," dedi. Köyde 8 bine yakın koyun olduğunu belirten Besici Ferdi Elbir ise, "Her gün 40 kadın katırlarla bu zorlu yoldan yaylaya geliyor. Bu zahmete rağmen emeğimizin karşılığını yeterince alamıyoruz," diye ekledi.

 

ANADOLU AJANSI

Resmi İlanlar