YAŞAM Haber Girişi : 07 Kasım 2023 19:06

Zeytinyağı fiyatlarına rekor zam

Zeytinyağı fiyatlarına rekor zam
Zamların arttığı bu günlerde, zeytinyağı fiyatlarının daha da yükseleceği belirtildi. Uzmanlar, zeytinyağı zamları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

ALPARSLAN DİYARI-Zeytinyağı fiyatlarının hem ülkemizde hem de dünyada arttığı ve sık sık zamlandığı belirtiliyor. Artan zeytinyağı fiyatlarının vatandaşları zorladığı vurgulanırken, Aydın Ticaret Borsası'nın zeytinyağı fiyatlarındaki artışla ilgili açıklamalar yaptığı ifade edilmektedir.

 

KURAKLIK ZEYTİNYAĞI FİYATLARINI DA VURDU

 

Dünya genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle zeytinyağı üretiminin olumsuz etkilendiği vurgulanıyor. Özellikle geçtiğimiz sezon, İspanya ve İtalya'daki düşük üretim, zeytinyağı fiyatlarının artmasına neden oldu. Bu gelişmeler, üreticilerin ve tüketicilerin memnuniyetsizliğine yol açarken, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, fiyatların daha da yükseleceği konusunda açıklamalarda bulundu.

 

 

Zeytinyağı fiyatlarının 10.000 doların üzerine çıkmasını beklediklerini açıklayan Çondur, “İspanya’daki kuraklık devam etmekte. İspanya beklentisi de şu an da 600 bin ton civarlarında. İtalya da beklenti şu an da 200 bin tonun altında. Tabi böyle olunca tonu 8 bin 400 Euro olan zeytinyağının fiyatında daha da artış bekleniyor. Bununla ilgili yani tüketimin aynı şekilde sağlandığını farz edersek, fiyatların New York Times’ın da yazdığı gibi şu an 8 bin 400 Euro, ortalama 9 bin 250 Dolar gibi bir rakama tekabül eder. 10 bin doların üzerine çıkması da muhtemel görünüyor” dedi.

 

 

AYDIN’DAN İHRACAT YASAĞINA TEPKİ GECİKMEDİ

 

Ülkemizde birçok bölgede zeytinyağı üretimi yapıldığına dikkat çekilirken, Aydın'da en fazla üretim yapılan il olarak öne çıktığı belirtiliyor. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasağa karşı olduklarını açıkladı. Çondur, ihracat yasağına karşı olduklarını ve gerekli mercilere bu konudaki tepkilerini ilettiklerini ifade ederken, dökme zeytinyağı ihracat yasağının uzatıldığını söyledi. Ayrıca, Avrupa'da rekolte düşüşü yaşandığını belirterek, Türkiye'nin bu pazarlara ortak olmasının önemine vurgu yaptı.

 

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI 300 LİRAYI AŞABİLİR

 

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Çondur, Türkiye'nin geçen yılki ticaret açığını kapatamayacağına dikkat çekti. Ayrıca, ülkedeki kuraklık nedeniyle güncel zeytinyağı fiyatlarının daha da yükselmesini beklediklerini belirtti. Fiyatların 300 lira seviyesine çıkması durumunda şaşırmamak gerektiğini ifade eden Çondur, bu yıl zeytinyağı üretiminin oldukça az olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin geçen yıl dünya ticaret açığını kapatamayacağını ve bu nedenle tüketicinin zeytinyağını daha ucuz tüketemeyeceğini söyledi.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar