SAĞLIK Haber Girişi : 24 Ekim 2023 21:00

Yeni salgın kapıda mı? Polikliniklerin yüzde 30'u uyuz vakası

Yeni salgın kapıda mı? Polikliniklerin yüzde 30'u uyuz vakası
Son 3-4 yılda uyuz vakalarında yüzde 40 artış gerçekleşti. Vakalara ilişkin konuşan Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan, polikliniklerin yüzde 30'unu uyuz vakalarının oluşturduğunu ve salgına yakın bir artış olduğunu kaydetti.

ALPARSLAN DİYARI- Beş yıldızlı otellerden dahi bulaşla gelen hastaların olduğuna dikkat çeken Gençoğlan, bulaşın 10 dakikalık temasla gerçekleştiğini belirtti. Gençoğlan, "4-6 ay sürekli bir türlü uyuzdan kurtulamayan aileler oluyor" diyerek temizliğe dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

 

Uyuz vakaları klinikleri doldurmaya devam ediyor. Uzmanlar son 3-4 yılda vakalarda yüzde 40 artış olduğunu kaydederken Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan, kaşıntı ile kendini gösteren uyuz vakalarıyla son günlerde sıkça karşılaştıklarını söyledi.

Gençoğlan, uyuzun belirtileri, tanı ve tedavi süreçlerine ilişkin bilgi verirken yapılması gerekenler konusunda uyardı.

 


'10 DAKİKALIK TEMASLA BULAŞ OLUYOR'


Sözlerini sürdüren Prof. Dr. Gençoğlan, “Gelen hastalarımız en sık seyahatlerinden bahsediyorlar aslında otelde kalmak önemli bir dezavantaj gibi görünüyor. Nevresim, çarşaf, havlular değiştirilmiş mi mutlaka emin olmak lazım çünkü 5 yıldızlı otellerden bile bulaşla gelen hastalarımız oluyor.

 


TİPİK ÖZELLİĞİ GECE KAŞINTISI


Uykuyu vs. bozar özellikle gece kaşıntısının şiddetlenmesi, gece kaşıntısı tipik özelliğidir. Hastalar, karın alt kısmı, eller, kollar, bacaklar ve göğüs kısmında kasıntıdan yakınır. Alerjik reaksiyona neden oluyor, artıklar, yumurtalar bırakıyor bunlar da alerjiye neden oluyor dolayısıyla uzun süre tedavi edilmediğinde ya da zaten baştan alerjik alt yapıya sahip bir bireyse hastamız, kızarıklıklara ve egzamatöz değişikliklere de bir süre sonra neden oluyor. 

 

 

HABER MERKEZİ
 

Resmi İlanlar