YAŞAMHaber Girişi : 15 Kasım 2023 16:54

Uzmanından karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı hayati uyarı

Uzmanından karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı hayati uyarı
Havaların soğumasıyla birlikte Bolu’da birçok evde sobalar yakılmaya başlandı. Sobalardan kaynaklı ortaya çıkan zehirli gazlarla ilgili Acil Uzmanı Doktor Yakup Kale, önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

 

ALPARSLAN DİYARI- Bolu’da havaların soğumasıyla birlikte karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenme vakaları artmaya başladı. Evlerde yakılan sobalardan çıkan renksiz ve kokusuz gaz olan karbonmonoksit gazı kaynaklı zehirlenmelere karşı Acil Uzmanı Dr. Yakup Kale, önemli uyarılarda bulundu. Ortamların iyi havalandırılması gerektiğini dile getiren Dr. Kale, uyku halindeyken dikkat edilmesini belirtti.

 

“Renksiz kokusuz fark edilemeyen bir gaz”

 

 

Karbonmonoksit gazının renksiz ve fark edilemeyen bir gaz olduğunu dile getiren Uzman Dr. Yakup Kale, “Karbonmonoksit, fosil yakıtların işte odun kömür gibi yakıtların tam olarak yanması ile ortaya çıkan renksiz kokusuz fark edilemeyen bir gaz. Zehirli bir gaz vücutta oksijen yerine karbonmonoksit bağlandığı zaman hücrelerin oksijen ihtiyacı karşılanıyor ve çeşitli bulgular ortaya çıkıyor” dedi.

 

 

“Ölümlerde en çok zaten uyku sırasında oluyor”

 

Karbonmonoksit gazından kaynaklı ölümlerin en çok uyku sırasında meydana geldiğini belirten Dr. Yakup Kale, “Bunlardan özellikle ilk bulgular genelde baş ağrısı işte baş dönmesi mide bulantısı göğüs ağrısı olabiliyor. Daha ileri zehirlenmelerde hasta fark edemediği için işte bilinç bulanıklığı bilinç kaybı, koma, ölüm görülebiliyor. Özellikle gebeler, çocuklar, yaşlılar buna daha hassas. Zehirlenme onlarda daha şiddetli şekilde görülebiliyor. Özellikle uyurken çok fark edilemiyor ve daha şiddetli zehirlenmeler meydana geliyor. Ölümlerde en çok zaten uyku sırasında oluyor. Gece yanmaya devam ediyor ise soba, karbonmonoksit çıkışı daha fazla oluyor ve iyi de havalanmıyorsa eğer bulunduğu ortam kişinin zehirlenmeye neden oluyor. Hastane dışında öncelikle hastayı bir temiz havaya açık havaya çıkarmak lazım kesinlikle. Sonrasında da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak lazım. Hastanede verdiğimiz tedavi de yüksek akımdan oksijen tedavisi veriyoruz ki kandaki karbonmonoksit yerine oksijeni tekrar bağlayalım ve hasta normal vücut işlerine devam etsin” diye konuştu.

 

“Ortamların iyi havalandırılması lazım”

 

Vatandaşlara uyarıda bulunan Dr. Kale, “Şimdi öncelikle karbonmonoksit gazını direk renksiz ve kokusuz olduğu için ayırt edemiyoruz. O yüzden oluşmasını önlemek lazım özellikle işte bacalar iyi çalışması lazım ki çıkan karbonmonoksit gazı, dışarıya çıksın. Ortamın havalandırması iyi olması lazım. Özellikle sanayide çalışanlar risk altında olduğu için o çalıştıkları ortamların iyi havalandırılması lazım. Özellikle kapalı garajlarda araba çalışıyorsa yine zehirlenme riski çok yüksek oraların iyi havalandırılması lazım. Yine oluşan semptomlarda da hızlıca sağlık kuruluşuna başvurmak gerek” ifadelerini kullandı.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar