GÜNDEM Haber Girişi : 05 Haziran 2024 19:34

Türkiye'nin kabusu olan büyük tehlike geri dündü: En çok görülen 30 ilden biride Muş

Türkiye'nin kabusu olan büyük tehlike geri dündü: En çok görülen 30 ilden biride Muş
Türkiye'nin tarımsal üretiminde büyük tehdit oluşturan kahverengi kokarca, geri döndü.

 

 

ALPARSLAN DİYARI- Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl kahverengi kokarcanın bulunduğu, bulunma potansiyeli olan ve tarımsal anlamda önemli görülen 30 şehirde 150 bin parazitoit salımının planlandığını açıkladı. Bu şehirler arasında Muş da yer alıyor.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan'ın, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ndeki eski hizmet binasının biyolojik mücadele laboratuvarına dönüştürülmesi projesinin hangi aşamada olduğu ve kahverengi kokarca ile biyolojik mücadeleye yönelik yazılı soru önergesini cevapladı. Bakan Yumaklı, 2021'de biyolojik mücadele için kurulan laboratuvarın, modern ve dünya standartlarında bir kompleks halini aldığını belirtti.

 

 

Yaklaşık 2,5 yıldır aktif olarak kahverengi kokarca mücadelesi için parazitoit üretimi yapan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde, geçen yıl 22 bin parazitoidin ilk salımları gerçekleştirildi. Bakan Yumaklı, 2023'ün Aralık ayında Fındık Araştırma Enstitüsü'nde kahverengi kokarca ile mücadele amaçlı biyolojik mücadele laboratuvarı kurulması talimatını verdiğini ve bu laboratuvarın Ocak 2024'ten itibaren üretim çalışmalarına başladığını açıkladı.

 

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde üretilen 14 bin kahverengi kokarca yumurtası, Fındık Araştırma Enstitüsü'ne gönderilerek parazitlettirilmiş durumda. Bakanlık, 2024 yılı için Giresun ilinde toplamda 19 bin parazitoit salımı gerçekleştirmeyi planlıyor. Ayrıca, 2024 yılında 150 bin parazitoidin kahverengi kokarcanın bulunduğu, bulunma potansiyeli olan ve tarımsal anlamda önemli görülen 30 ilde doğaya salımı yapılacak. Bu iller arasında Muş da yer alıyor.

 

Kahverengi kokarca, tarımsal üretimde büyük kayıplara neden olan istilacı bir zararlı olarak Türkiye'de önemli bir tehdit oluşturuyor. İlk kez 2017 yılında Artvin'de tespit edilen kahverengi kokarca, birçok meyve ve sebze türüne zarar veriyor. Fındık, elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ürünler, kahverengi kokarcanın başlıca hedefleri arasında yer alıyor. Böcek, meyve ve sebzelerde emgi yaparak verim ve kalite kaybına yol açıyor.

 

 

Kahverengi kokarca, bitkisel materyaller, ulaşım araçları, erginlerin uçuşu ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle yayılıyor. İnsan sağlığına doğrudan bir tehlikesi bulunmayan kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturuyor.

 

Muş'ta tarımsal üretimin korunması amacıyla yapılan bu çalışmalar, yerel çiftçilerin ürünlerinin zarar görmemesi için büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2018 yılından itibaren kahverengi kokarca ile mücadele için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, feromon tuzakları dağıtılarak zararlının yayılımı izleniyor, halkın bilinçlendirilmesi amacıyla afiş ve broşürler hazırlandı. Ayrıca, yumurta parazitoidi Trissolcus japonicus'un kitlesel üretimi yapılarak 2023 yılı Haziran ayında salınımına başlandı.

 

Muş'ta yaşayan ve tarımla uğraşan vatandaşlar, bu çalışmaları yakından takip ederek ürünlerinin korunması için bilinçlendiriliyor. Bakanlığın bu yönde attığı adımlar, kahverengi kokarca tehdidine karşı önemli bir koruma sağlıyor.

 

KAYNAK AA

Resmi İlanlar