GÜNDEM Haber Girişi : 22 Aralık 2023 09:07

Türkiye en uzun gece ve gündüzü yaşadı! İşte en uzun gecenin ve gündüzün yaşandığı şehirler…

Türkiye en uzun gece ve gündüzü yaşadı! İşte en uzun gecenin ve gündüzün yaşandığı şehirler…
21 Aralık, Kuzey Yarım Küre’de bulunan Türkiye'de en uzun gecenin ve en kısa gündüzün yaşandığı iller hangileri olduğu konusunda merak uyandırdı. Peki en uzun geceyi ve en uzun gündüzü hangi iller yaşayadı?

ALPARSLAN DİYARI-  21 Aralık tarihi Kuzey Yarım Küre’de (KYK) en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanacak. Türkiye’de ise en uzun gece ülkenin en kuzey noktasında yaşanadı.

 

 

Hepimizin coğrafya derslerinden öğrendiğimiz gibi 21 Aralık, güneş ışınlarının Oğlak dönencesine dik geldiği tarih. 21 Aralıkta Kuzey Yarım Küre’de günler uzarken, Güney Yarım Küre’de (GYK) ise günler kısalmaya başlıyor. Güney Yarım Küre ülkelerinde en uzun gündüz, Kuzey Yarım Küre ülkelerinde ise en uzun gece yaşanıyor.

 

EN UZUN GECE HANGİ İLDE YAŞANACAK?

 

KYK'de 21 Aralık Perşembe günü en uzun gece, en kısa gündüz yaşanırken, Türkiye’de ise en uzun gece ülkenin en kuzey noktasında bulunan Sinop'ta yaşandı.

 

EN UZUN GECE SİNOP, EN UZUN GÜNDÜZ HATAY'DA

 

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece, en kısa gündüz yaşandı. Güneyden kuzeye gidildikçe gece süresi uzarken, kuzey kutup noktasında dün itibarıyla 6 ay gece yaşanmaya başlandı. Kuzey Yarım Küre’de kalan Türkiye’de ise, diğer şehirlere göre en uzun gündüzü Hatay, en uzun geceyi ise Sinop geçirdi.

 

“HABER MERKEZİ”

 

 

 

 

Resmi İlanlar