GÜNDEM Haber Girişi : 14 Kasım 2023 08:24

Türkiye en çok turist ağırlayan ülkeler arasında kaçıncı sırada?

Türkiye en çok turist ağırlayan ülkeler arasında kaçıncı sırada?
Turizm ve konaklama sektörüne dair hazırlanan raporda, Türkiye'nin turist ağırlama açısından kaçıncı sırada yer aldığı ortaya çıktı.

ALPARSLAN DİYARI- Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young'un (EY) turizm ve konaklama sektörüyle ilgili hazırladığı 'Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023' raporunun sonuçları belli oldu.

 

SEYAHATLERDE ÇEVRE DOSTU SEÇENEKLER TERCİH EDİLDİ

 

Rapora göre, çevre dostu seyahat seçeneklerine çok öncelik verildi. Karbon ayak izini azaltan uçuşlar, yeşil konaklama ve ekolojik açıdan bilinçli turist faaliyetleri, seyahat tercihlerinde kilit rol oynadı.

 

İSTANBUL HAVALİMANI 7. SIRADA 


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin yayımladığı verilere göre, Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı 2023 yılı ekim ayında 5,36 milyonun üzerinde tarifeli koltukla uluslararası yolcular için dünyanın en yoğun havalimanı oldu. Dubai Uluslararası Havalimanı 2. sırada yer alırken, İstanbul Havalimanı yolcu trafiğinde 7. sırada yer aldı.


TÜRKİYE'NİN TURİZM GELİRİ ARTTI


Türkiye'nin turizm gelirleri 2023 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 27 artışla 21,7 milyar dolara yükseldiği belirtilen raporda, İstanbul'da 10 Haziran’da Inter Milan ile Manchester City arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finali, ev sahibi şehre yaklaşık 75 milyon avro (80 milyon dolar) ekonomik katkı sağladığı kaydedildi.


TÜRKİYE EN ÇOK TURİST AĞIRLAYAN 5. ÜLKE OLDU


Aynı rapora göre Türkiye'nin, toplam 51 milyon ziyaretçi ile 2022 yılında en çok turist ağırlayan 5. ülke olduğu belirtildi. 2023 yılının ilk yarısında bu rakamın 2022 ilk yarısına göre yüzde 21 artarak 22 milyon olarak yansıdığı açıklandı.

 

EN ÇOK RUS TURİSTLER GELİYOR

 

Raporda, 2023 ilk yarısında Türkiye’yi en çok ziyaret eden turist grubunu önceki yıla göre yüzde 34 artarak 5,2 milyon kişiye ulaşan Rus ziyaretçilerin oluşturduğu vurgulandı. Rusya'dan gelen ziyaretçilerin toplam ziyaretçi sayısının yüzde 13'ünü, ikinci sıradaki Almanya'dan gelen turistlerin ise yüzde 12'sini oluşturduğu bildirilen raporda, İngiltere'den gelen ziyaretçi sayısının da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış göstererek 3. sırada yer aldığı aktarıldı.


EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ŞEHİR İSTANBUL


İstanbul'un, 2023 yılının ilk 6 ayında 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçiyi ağırladığı belirtilen raporda, 2023'ün ilk yarısında İstanbul'u ziyaret eden yabancı ziyaretçi oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,22 artış gösterdiği aktarıldı.

 

Ayrıca İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısında yine önceki yıllarla benzer biçimde Rusya, Almanya, İran, ABD ve Suudi Arabistan, İngiltere ilk sıralarda yer aldı. İstanbul 2022'de tek başına 16,02 milyon yabancı turisti ağırlarken, en fazla yabancı ziyaretçi yine Rusya'dan geldi. Rusya'dan gelen turistler toplam ziyaretçilerin yüzde 9,33'ünü, ikinci sırada Almanya yüzde 7,72'ünü ve üçüncü İran ise (yüzde 6,85) takip etti.


TATİL İÇİN AKDENİZ KIYILARI TERCİH EDİLDİ


Raporda, 2022 yılında İstanbul'u 12,82 milyon yabancı ziyaretçiyle Akdeniz kıyısında yer alan ve tatil köyleriyle tanınan Antalya takip ederken, listenin üçüncü sırasında, 4,64 milyon yabancı ziyaretçiyle hem Bulgaristan hem de Yunanistan’a sınırı olan Edirne, dördüncü sırasında ise Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçeleriyle ünlü Muğla yer aldı


HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar