GÜNDEM Haber Girişi : 18 Aralık 2023 14:56

Tiryakilere kötü haber: Yeni yılda sigaraya okkalı zam geliyor

Tiryakilere kötü haber: Yeni yılda sigaraya okkalı zam geliyor
Yılbaşından itibaren otomatik artışla beraber, sigaralara yapılan 5 liralık zammın da etkisiyle en az 52 liraya satılacak.

 

ALPARSLAN DİYARI- Her altı ayda bir yasa gereği, sigara ve alkolden alınan ÖTV tutarı, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor.

 

 

Temmuz ayından Aralık ayına kadar yüzde 14 artan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), yılın son altı ayını en az yüzde 16 artışla tamamlaması bekleniyor.

 

 

KDV oranında yüzde 2 artış yaşanması ve 5 lira zam uygulamasından sonra, sigaralara yılbaşından itibaren otomatik artışla birlikte en az 52 lira olacak.

 

 

SİGARADA 3 AYRI VERGİ VARDIR

 

Vergi uzmanların aktardıklarına göre, sigaradan 3 ayrı vergi vardır.

 

Uzmanlar, öncelikle her bir dal için şu anda 1,1114 lira (Paket başına 22,22 lira) olan asgari maktu vergi ile birlikte paket başına 1,1043 lira maktu vergi alındığını belirtti. Ayrıca, yüzde 63'lük nispi vergi tutarı da bulunmaktadır.

 

 

 

Temmuz ayından bu yana 6 aylık Üretici Fiyat Endeksi'nin aralık ayında en az yüzde 16 artış göstermesi bekleniyor.

 

 

Bu durumda paket başına asgari maktu 25,78 liraya çıkacak ve maktu vergi 1,28 liraya yükselecek. Dolayısıyla bir paket sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) en az 27 lira 6 kuruş olacak. Ancak, sigaranın vergilendirilmesinde bir şart daha bulunuyor:

 

 

Bu rakamın satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması gerekiyor. Böylece sigaradan alınacak ÖTV 42,96 lira olacak.

 

 

 

Bunun yanı sıra, yüzde 20'ye yükselen Katma Değer Vergisi (KDV) de dikkate alındığında, 1 paket sigaranın en az 51,5 liraya satılması gerekiyor. Ancak piyasada şu anda en ucuz sigara 45 liraya satılmakta. Bu durumda, sigara maliyetleriyle birlikte fiyatın 60-65 lirayı aşması normal gibi görünüyor. Bu artış özellikle düşük gelir grubunu kaçak alkol ve sigara tüketmeye yönlendiriyor.

 

 

"HABER MERKEZİ"

Resmi İlanlar