MANŞET Düzenleme Tarihi : 05 Aralık 2024 17:00 Haber Girişi : 05 Aralık 2024 12:31

TEMA Vakfı'ndan toprak için kritik uyarı: Toprağa yatırım geleceğe yatırımdır!

TEMA Vakfı'ndan toprak için kritik uyarı: Toprağa yatırım geleceğe yatırımdır!
TEMA Vakfı, her yıl 5 Aralık’ta kutlanan Dünya Toprak Günü'nde toprakların, sadece insanlar için değil, tüm gezegen için hayat kaynağı olduğunu bir kez daha vurguladı.

ALPARSLAN DİYARI – Bu yılki Dünya Toprak Günü’nün teması, "Toprağa Özen Göster: Ölç, İzle, Yönet" olarak belirlendi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, toprağın sağlığının korunmasının, gelecekteki yaşam için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "Toprağımızı korumak için hep birlikte harekete geçmeliyiz" çağrısında bulundu.

 

 

TOPRAĞIN ÖNEMİ VURGULANDI

 

Deniz Ataç, toprakların insanlık için önemine dikkat çekerek, "Gıdamızın %95’i topraktan geliyor. Toprak, bitkilere büyüme ortamı sağlar, su ve besin elementlerini sunar, karbon depolar ve iklimi düzenler. Okyanuslardan sonra en büyük karbon stoku olan toprak, biyolojik çeşitliliğin %25’ine ev sahipliği yapar" dedi. Ancak, toprağın sağlığının hızla bozulduğuna da dikkat çeken Ataç, "Tarım arazilerindeki kayıp hızla artıyor. Erozyon, organik madde kaybı, asitleşme ve tuzlanma gibi sorunlar, toprağın sağlığını hızla tehdit ediyor" şeklinde konuştu.

 

 

HER 5 SANİYEDE BİR FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPRAK KAYBI

 

Dünya genelinde toprak erozyonu nedeniyle her yıl 75 milyar ton toprak kaybı yaşandığına, yani her 5 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde toprağın kaybolduğuna dikkat çeken Ataç, "Türkiye’de her yıl 640 milyon ton toprak erozyona uğruyor ve son 20 yılda yaklaşık 4.5 İstanbul büyüklüğünde tarım arazisi kaybettik" dedi. Ayrıca, büyüyen şehirlerin verimli tarım arazilerini yok ettiğine ve toprakların asfalt veya betonla kaplanarak geçirimsiz hale getirildiğine işaret etti.

 

 

TOPRAĞI BİLGİ VE AKILLA YÖNETMEK ZORUNDAYIZ

 

Ataç, "Toprağımızı, gıda ihtiyacımızı karşılamak, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliği korumak için bilgi ve akılla yönetmek zorundayız" diyerek, 2050’ye kadar toprakların %90’ının bozulacağı ve erozyon nedeniyle %50 verim kaybı yaşanacağına dair araştırma ve tahminlere yer verdi. Bu durumun sadece insanların değil, tüm gezegenin geleceğini tehdit ettiğini belirtti.

 

 

TOPRAĞA YATIRIM YAPMAK GELECEĞE YATIRIM YAPMAKTIR

 

Toprağın korunması için alınacak önlemlerin, sadece tarımsal üretim için değil, küresel ekosistem için de kritik olduğunu ifade eden Ataç, Avrupa Birliği’nin 2024'te kabul ettiği Toprak İzleme Yönergesi'ni örnek göstererek, toprağın sağlığının izlenmesinin önemine vurgu yaptı. "Toprağa yapılacak yatırımlar, verim olarak geri dönecektir" dedi.

 

TOPRAĞIN SAĞLIĞI GELECEĞİMİZİ KURTARIR

 

Toprak sağlığının korunmasının sağlık ve refah getireceğini belirten Ataç, Türkiye’de yaşam ve toprağın korunmasına yönelik politikaların hızla geliştirilmesi gerektiğini belirtti. "Politika yapıcıları ve karar vericileri, doğal varlıklarımızı ve dolayısıyla yaşamı koruyan düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz" diyerek, toprağa gösterilen özenin sadece bugünün değil, yarının da garantisi olduğunu ifade etti.

 

TEMA BÜLTEN