YAŞAM Haber Girişi : 05 Aralık 2024 10:14

TEMA Vakfı’ndan acil uyarı: Kömürden çıkış şart zaman daralıyor!

TEMA Vakfı’ndan acil uyarı: Kömürden çıkış şart zaman daralıyor!
TEMA Vakfı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelede kömürden çıkış konusunda somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.

ALPARSLAN DİYARI – Küresel finansman hedeflerinin yetersizliğine dikkat çeken vakıf, ulusal enerji politikalarının yenilenebilir enerjiye odaklanması gerektiğini belirtti.

 

“FOSİL YAKITLARDAN VAZGEÇMEK ŞART”

 

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, COP29’da alınan kararları değerlendirerek, zengin ülkelerin fosil yakıt kullanımıyla tetikledikleri iklim krizinin yükünü en çok kırılgan bölgelerin taşıdığını ifade etti. Ataç, “Büyük petrol ve gaz şirketleri yıllık 400 milyar dolar kâr elde ederken, küresel iklim finansmanı için belirlenen 300 milyar dolarlık hedef son derece yetersiz kalıyor” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN İKLİM POLİTİKALARI EKSİK

 

Deniz Ataç, Türkiye’nin COP29’a katılımının yoğun olmasına rağmen, ulusal politikaların iklim krizine karşı yeterli olmadığını belirtti. Özellikle 2024-2028 Enerji Stratejik Planı’nın fosil yakıt arama ve kömürden elektrik üretimini sürdürme hedeflerini eleştiren Ataç, “2053 net sıfır emisyon hedefi, kömürden çıkış planı olmadan hayal. Türkiye’nin enerji stratejisinde kömürden çıkışın yer almaması büyük bir eksiklik” diye konuştu.

 

NÜKLEER ENERJİYE ELEŞTİRİ

 

Akkuyu Nükleer Santrali ve Türkiye’nin 2035 yılına kadar 7,2 GW nükleer kapasiteye ulaşma hedefini de eleştiren Ataç, “Nükleer enerji hem çevresel riskler hem de yüksek maliyetler nedeniyle sürdürülebilir değil. Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye yönelmesi ve fosil yakıtları tamamen bırakması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

1,5 DERECE HEDEFİ RİSKTE

 

Ataç, küresel sıcaklık artışının 1,5°C ile sınırlanmasının giderek zorlaştığını ve mevcut politikaların dünyayı 3°C seviyelerine sürüklediğini belirtti. “Türkiye’nin temiz enerjiye geçişte öncü olması mümkün. COP29’da alınan kararlar, bu dönüşümün ne kadar acil olduğunu bir kez daha ortaya koydu” dedi.

 

“GECİKME LÜKSÜMÜZ YOK”

 

TEMA Vakfı, iklim kriziyle mücadelede vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgularken, tüm kesimlerin iş birliği yaparak doğayla uyumlu bir yaşam modeline geçişin önemine dikkat çekti. Ataç, “Bugün alacağımız doğru kararlar, geleceğimizi belirleyecek. İklim adaleti için harekete geçmeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

TEMA BÜLTEN