MALAZGİRT Haber Girişi : 18 Haziran 2024 11:02

Tarihi bulgular ortaya çıkıyor! Malazgirt Savaşı'nın yeri netleşiyor

Tarihi bulgular ortaya çıkıyor! Malazgirt Savaşı'nın yeri netleşiyor
Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan 1071 Malazgirt Savaşı'nın tam olarak nerede cereyan ettiği konusunda yapılan araştırmalar, bu önemli olayın daha iyi anlaşılmasına ışık tutuyor.

 

ALPARSLAN DİYARI- Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile 2020 yılında başlatılan "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi" kapsamında elde edilen bulgular, bu konuda önemli ipuçları sağlıyor.

 

ARAŞTIRMA VE KAZI ÇALIŞMALARI

 

Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, Malazgirt ilçesinin farklı bölgelerinde yoğunlaştı. Özellikle Malazgirt'e bağlı Afşin Mahallesi'nde yapılan kazılar, savaşın izlerini taşıyan birçok bulgu ortaya koydu. Kazı çalışmalarında Malazgirt Savaşı'nda kullanıldığı düşünülen ok ve mızrak uçları, metal objeler ve sikkeler bulundu. Ayrıca, bu bölgede tespit edilen mezarlar, savaşın cereyan ettiği döneme ait önemli bilgiler sunuyor.

 

 

AKADEMİK VE ARKEOLOJİK BULGULAR

 

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, bu projeye ilişkin yaptığı açıklamalarda, Afşin Mahallesi'nde yapılan kazılarda bulunan kemiklerin analizlerinin Malazgirt Savaşı dönemine işaret ettiğini belirtmiştir. Bu bulgular, savaşın bu bölgede gerçekleşmiş olabileceğine dair güçlü kanıtlar sunmaktadır.

 

 

PROJENİN ÖNEMİ VE GELECEK ÇALIŞMALAR

 

Projeye bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik ise, bu projenin Türkiye'deki ilk kapsamlı savaş alanı arkeoloji çalışması olduğunu vurguladı. Çevik, "Yüzey araştırmalarımızda elde edeceğimiz sonuçlarla yeni kazı alanlarını belirleyeceğiz," diyerek çalışmaların süreceğini ifade etti.

 

 

TEKNOLOJİK DESTEK VE DİJİTALLEŞTİRME

 

Arkeolog Dr. Ahmet Oğuzhan Karaçetin de yüzey araştırması ve kazı çalışmalarında tüm teknolojik imkanlardan yararlandıklarını belirtti. Karaçetin, "Yüzey araştırmasından sonra kazıya geçeceğiz. Bu alandaki çalışmalardan oldukça memnunuz. Verileri dijitalleştiriyoruz," dedi.

 

 

Yapılan arkeolojik ve tarihi araştırmalar, Malazgirt Savaşı'nın Malazgirt'e bağlı Afşin Mahallesi'nde gerçekleşmiş olabileceğini güçlü bir şekilde desteklemektedir. Bu çalışmalar, savaşın tam olarak nerede cereyan ettiğini belirlemek ve tarihe ışık tutmak açısından büyük önem taşımaktadır. Elde edilen bulgular, Malazgirt Savaşı'nın izlerini gün yüzüne çıkararak bu tarihi olayın daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

 

HABER VEYSEL EŞİN

 

Resmi İlanlar