GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 16 Kasım 2023 04:00 Haber Girişi : 15 Kasım 2023 22:46

Sırrı hala çözülemedi! 121 yıldır hiç sönmüyor

Sırrı hala çözülemedi! 121 yıldır hiç sönmüyor
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, 1901 yılından bu yanan sürekli açık tutulan ve hiç kapatılmayan ampulün sırrı hala çözülemedi.

ALPARSLAN DİYARI- Öyle ki Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü ve 2. Abdülhamid’in tahtta olduğu dönemi düşünün. İşte o dönemde yanmaya başlayan ampul, 121 yıldır hiç sönmedi. Elektrik kesintisi ve arızalar nedeniyle kısa süreliğine sönen ampul aynı zamanda bir insan gibi yaşlanıyor. Adını tarihe yazdıran bu ampulün gizemi kendisini üreten mühendisin ölümüyle sır oldu.

 

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun hala hüküm sürdüğü Atatürk’ün ise henüz 20 yaşında olduğu 1901 yılında yanmaya başlayan ampul 121 yıldır yanmaya devam ediyor. Yani yandıktan sonra koca bir yüzyıl geçti ve hala ışık yayıyor. 

 

 

SIRRI ÇÖZÜLEMEDİ


Normalde satın alınan bir ampulün en fazla 3-4 yı dayanabiliyor. Sönmeyen ampul ise 1895 yılında “Shelby Elektrik” fabrikası tarafından üretildi. Bu farbira kapandı ancak ürettiği ampül hala yanıyor. Ampulü icat eden kişi de çoktan öldü. Bu nedenle kendisi ile beraber sönmeyen ampulün sırrı da ne yazık ki çözülemedi.

 

 

 

GUİNNESS DÜNYA REKORLAR KİTABINA GİRDİ

 

Ampulü 1880 yılında Thomas Edison icat etti. Yaklaşık 15 sene sonra herhangi bir teknolojik gelişme sağlanmadığı halde hiç sönmeyen bir ampulü Shelby Elektrik fabrikası üretti. 121 yıldır yanan bu ampul, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na “Ripley’a Believe It or Not” olarak kayıtlara geçti.

 

 

HABER MERKEZİ
 

Resmi İlanlar