SAĞLIK Haber Girişi : 02 Eylül 2024 18:35

SGK'dan ev hizmetlerinde çalışanlara sigorta uyarısı: Bildirmeyene ceza var!

 SGK'dan ev hizmetlerinde çalışanlara sigorta uyarısı: Bildirmeyene ceza var!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigorta bildirimlerinin yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

ALPARSLAN DİYARI-SGK yetkilileri, ev hizmetlerinde iş kazası riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu çalışanların da diğer sektörlerdeki gibi sigortalanması gerektiğini belirtti.

 

5510 sayılı Kanunun ek 9'uncu maddesi gereğince, ev hizmetlerinde çalışanlar ikiye ayrılıyor: Ay içinde 10 gün ve daha fazla çalışanlar ile 10 günden az çalışanlar. 10 gün ve üzeri çalışanlar, 4/a yani eski adıyla SSK kapsamında sigortalı sayılacak. Sigorta bildirimleri, e-Devlet üzerinden veya SMS ile kolayca yapılabiliyor. İşverenlerin, çalıştıracakları kişinin T.C. kimlik numarası ve çalıştırma gününü "5510" numarasına SMS göndererek tescil kaydı oluşturması yeterli.

 

Ancak, bildirim yapılmadığı takdirde işverenler için ciddi yaptırımlar söz konusu. Sigorta bildirimini yapmayan işverenlere, her bir çalışan için 1 brüt asgari ücret tutarında (6.471 TL) idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, hizmetlerin bildirilmediğinin sonradan tespit edilmesi halinde ödenmemiş tüm primler, gecikme zammı ve faiziyle birlikte tahsil edilecek.

 

SGK, bu düzenlemenin ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmeleri ve iş kazası gibi olumsuz durumlara karşı korunmaları için büyük önem taşıdığını belirtti. İşverenlere, sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar