GÜNDEM Haber Girişi : 11 Eylül 2024 10:59

Selçuklu dönemine ışık tutan kazılar: Malazgirt ve Ahlat'ta büyük keşifler

Selçuklu dönemine ışık tutan kazılar: Malazgirt ve Ahlat'ta büyük keşifler
Malazgirt ve Ahlat'ta Selçuklu dönemine ait kalıntılar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

ALPARSLAN DİYARI-Özellikle 2020 yılında başlatılan "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi" kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin zengin tarihini gözler önüne seriyor. Malazgirt Ovası ve Ahlat'taki kazılarda Selçuklu dönemine ait mezarlar, ok uçları, kılıç parçaları gibi önemli buluntulara ulaşıldı. Bu bulgular, 1071 Malazgirt Savaşı'nın geçtiği alanların tespiti açısından büyük önem taşıyor.

 

 

Özellikle Afşin Mezarlık Alanı'nda yapılan kazılarda 7 metre derinliğinde anıtsal bir yapı ve bu yapının içinde 5 mezar bulundu. Bu mezarların Selçuklu şehitliğine ait olabileceği değerlendiriliyor. Ayrıca, Ahlat Müzesi'ne teslim edilen 650'den fazla metal obje, Malazgirt Savaşı'na ait izlerin daha net bir şekilde ortaya çıkmasına katkı sağlıyor.

 

 

Ahlat'taki kazılar, bölgenin stratejik önemini vurgularken, Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyü gibi noktalarda da benzer buluntular keşfedildi. Bu çalışmalar sayesinde, Malazgirt ve çevresinin Selçuklu tarihinin önemli merkezlerinden biri olduğu bir kez daha ortaya konmuş oldu​.

 

 

Bunun yanı sıra, Bulanık'ın Mollakent köyü ve çevresinde de benzer çalışmaların sürdüğü ve bölgedeki tarihsel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılmasının hedeflendiği ifade ediliyor.

 

 

 

HABER VEYSEL EŞİN

FOTO: VEYSEL EŞİN - ANADOLU AJANSI

Resmi İlanlar