GÜNDEM Haber Girişi : 24 Haziran 2023 20:09

Rusya'da 'iç savaş' sesleri!

Rusya'da 'iç savaş' sesleri!

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlaması ve karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından Rusya karıştı. Birçok kentte zırhlı araçlar görüldü. "Karşımıza çıkanı tehdit olarak kabul edeceğiz ve anında yok edeceğiz" diyen Prigojin'den Putin'in açıklamalarına yanıt geldi. Moskova'ya ilerleyen Wagner'in Rus uçakları tarafından vurulduğu belirtildi. Öte yandan ülke çapında yaygın bir biçimde iç savaştan söz ediliyor.


PRİHOJİN: KARŞIMIZA ÇIKANI TEHDİT OLARAK KABUL EDECEĞİZ VE ANINDA YOK EDECEĞİZ

 

Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin dün akşam yaptığı açıklamada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" ifadelerini kullandı. Bu gelişme sonrası Rusya'da tansiyon yükseldi. Moskova dahil birçok kentte zırhlı araçlar görüldü. İşte saat saat yaşananlar...

 

MOSKOVA'DA RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ

 

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Wagner isyanının ardından 26 Haziran Pazartesi gününün tatil ilan edildiğini duyurdu. Sobyanin, kentte "terörle mücadele operasyonu" başlatıldığını hatırlattı ve zor bir süreçten geçtiklerini belirtti.Sobyanin, "Riskleri en aza indirmek için pazartesi günü tatil ilan edilmiştir." bilgisini paylaştı. İlgili devlet kurumlarının pazartesi günü çalışmasını sürdüreceğini bildiren Sobyanin, Moskovalılardan mümkün oldukça şehirde dolaşmamalarını istedi.

 

LİPETSK KENTİNDEKİ YOLLARA HENDEKLER KAZILIYOR

 

 

Wagner askerlerinin Moskova’ya doğru ilerlemesine karşı Rus birlikleri Lipetsk kentindeki yollara hendekler kazmaya başladı. Başkent Moskova’da da zırhlı araçlarla tedbirler alındı.

 

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, pazartesi günü riski en aza indirebilmek için kentte iş yerlerinin kapalı olacağını bildirdi.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Batı'ya uyarı niteliğinde açıklama geldi.

 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Batılı ülkeleri Wagner isyanını kendi "Rusofobik" hedeflerine ulaşmak için kullanmamaları konusunda uyarıyoruz" denildi.

 

Wagner birliklerinin isyanının başladığı yer olan Rostov'da, kenti terk etmek isteyen Ruslar tren istasyonunda uzun kuyruklar oluşturdu.

 

PUTİN MAHKUMLARIN ASKERLİĞE ALINMASINI İÇEREN YASAYI ONAYLADI

 

Putin, ağır suçlar işleyenler hariç olmak üzere, hükümlülerin sözleşmeli olarak hizmet vermek üzere askere alınmalarına izin veren yasayı onayladı.

 

"SİLAH BIRAKANLAR AFFEDİLECEK"

 

Rus haber ajansı TASS'a Rus bir vekil konuştu.

 

Vekil yaptığı açıklamada, "Silah bırakanlar affedilecek, ama hızlı olmalılar" ifadelerine yer verdi.

 

Wagner birlikleri Moskova'ya 450 kilometre mesafedeki Lipetsk’e ulaştı.

 

Bilgiyi Lipetsk Valisi'nin doğruladığı belirtildi.

 

PUTİN'DEN SIKIYÖNETİM KARARI

 

Putin, sıkıyönetim ihlali nedeniyle 30 gün tutukluluğa izin veren bir yasa imzaladı.

 

Putin'in ülkeyi terk ettiği iddiaları ise Kremlin Sözcüsü Peskov tarafından yalanlandı. Kremlin Sözücü Peskov "Putin Kremlin'de. Çalışıyor" ifadelerini kullandı.

 

MOSKOVA'DA WAGNER HAZIRLIĞI!

 

Rusya'nın başkenti Moskova'da Wagner kuvvetleri için hazırlıklar sürüyor.

 

Ana yollara damperli kamyonlar yerleştirilmeye başlandı.

 

İsyancı Wagner güçleri Moskova'ya doğru ilerleyişini sürdürürken Moskova çevresinde hendekler kazılıyor.


ERDOĞAN, PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

Rus birlikleri arasında kriz: Wagner liderinden Rus yetkililere "ihanet" suçlaması - 7

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Rusya'daki gelişmelerle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Kremlin yapılan görüşmede Erdoğan'ın Putin'e tam destek verdiğini dile getirdi.

 

MOSKOVA KUŞATMAYA HAZIRLANIYOR

 

Rus Vedomosti gazetesinin geçtiği habere göre, Rus ordusu Moskova'nın güneybatı sınırına makineli tüfek mevzileri kuruyor.

 

WAGNER, ROSTOV GİRİŞ VE ÇIKIŞINA MAYIN DÖŞEDİ

 

Rusya'da dün gece başlayan Wagner isyanı giderek şiddetleniyor.

 

Son olarak Rostov'u kontrol altında tuttuklarını açıklayan Prigojin cephesinden yeni gelen görüntülerde, Rostov kentinin giriş ve çıkışlarına mayın döşendiği görüldü.

 

PRİGOJİN'DEN YENİ AÇIKLAMA: ELE GEÇİRDİK

 

Wagner kurucusu Yevgeni Prigojin, yaptığı son açıklamada, "Yol boyunca tek bir kişiyi öldürmedik. Tek kurşun atmadan Rostov'daki karargah binasını ele geçirdik. Tek bir kişinin işine engel olmadık. Sokakta Wagner bayrağı taşıyan insanlar var" dedi.

 

WAGNER KONVOYU BÖYLE VURULDU

 

Rus ordusu, Moskova'ya ilerleyen Wagner konvoyunu böyle vurdu

 

NATO'DAN RUSYA'DAKİ DURUM HAKKINDA AÇIKLAMA

 

NATO sözcüsü Oana Lungescu, Rusya'daki olaylar hakkında yaptığı açıklamada, "Rusya'daki durumu takip ediyoruz" dedi.

 

RUS HELİKOPTERLERİ YAKIT DEPOLARINI VURUYOR

 

Rus askeri helikopterlerinin Voronej bölgesinde Wagner Grubu tarafından kontrol edilen yakıt depolarını bombaladığı iddia edildi.

 

AB'DEN AÇIKLAMA

 

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'da Wagner Grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları yakından izlediğini belirterek bunun Rusya'nın iç meselesi olduğunu belirtti.

 

KADİROV: ÇEÇEN ASKERLER GERİLİM BÖLGELERİNE DOĞRU YOLA ÇIKTI

 

Kadirov, "Çeçen Cumhuriyeti'ndeki Savunma Bakanlığı ve Rosgvardiya’ya bağlı Çeçen askerler şimdiden gerilim bölgelerine doğru yola çıktı. Rusya'nın birliğini korumak ve devletini korumak için her şeyi yapacağız. İsyan bastırılmalı ve bu sert önlemler gerektiriyorsa biz hazırız" dedi.

 

PRİGOJİN'DEN PUTİN'İN AÇIKLAMALARINA İLK TEPKİ

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamasından sonra Wagner kurucusu Prigojin'den Putin'e yanıt geldi.

Prigojin yaptığı açıklamada, "Beni hain ilan ederek hata yaptı" dedi.

 

WAGNER LİDERİ PRIGOJIN'DEN AÇIKLAMA: TESLİM OLMAYACAĞIZ

 

Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin yaptığı açıklamada, "Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olmak niyetinde değil" dedi.

 

RUS HAVA KUVVETLERİ WAGNER'İ VURMAYA BAŞLADI

 

BBC'nin haberine göre, Moskova ile Voronej bölgesi arasındaki Wagner askeri konvoyu, Rus Hava Kuvvetleri'nce vuruluyor.

 

Wagner konvoyunun, Voronej üzerinden Moskova'ya ilerlediği biliniyordu.

 

Ülke çapında yaygın bir biçimde iç savaştan söz ediliyor.

 

Hem Prigozhin hem de Rusya Savunma Bakanlığı aktif olarak silahlı birlikleri bağlılıklarını değiştirmeye çağırıyor. Ancak bu aşamada kimin üstün geleceği henüz belli değil.

 

İNGİLTERE VE ALMANYA'DAN AÇIKLAMA

 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rostov bölgesindeki askeri gerilimin Rusya'nın geri kalanına yayılma riski var" denildi.

 

Alman hükümetinden yapılan açıklamada, Rusya'daki Wagner isyanının ardından yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

 

WAGNER İLE İLGİLİ ÇARPICI İDDİA

 

Wagner'in Putin'in yanlış tarafı seçtiğini ve yakında Rusya'nın yeni bir başkanı olacağını açıkladığı iddia edildi.

 

 

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den ilk açıklama geldi. Putin, "Bu ayaklanma bir darbedir, birliğimizi bozacak eylemden vazgeçin" dedi.

Resmi İlanlar