GÜNDEM Haber Girişi : 23 Ocak 2024 11:36

Resmi Gazete’de yayınlandı! Müşteri onayı olmadan banka hesabı açılamayacak

Resmi Gazete’de yayınlandı! Müşteri onayı olmadan banka hesabı açılamayacak
Resmi Gazete’de yayınlandı bankalar müşteri onayı olmadan kredili dahil olmak üzere rastgele banka hesabı açamayacak.

ALPARSLAN DİYARI- Mevduat ve iştirak fonunun kabulüne, çekilmesine ve zamanaşımına uğrayan mevduat, iştirak fonu, emanet ve alacaklara ait adap ve temeller hakkında yönetmelikte düzenlemeler yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Heyeti (BDDK) yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

 

 

Düzenlemeye nazaran, mevduat ve iştirak bankaları, kanıtlanabilir onay yahut talep olmaksızın bireyler ismine kredili hesap dahil rastgele bir hesap açamayacak. Kredili hesabın limitini artıramayacak ve kredili hesaptan rastgele bir tahsilat yapamayacak.

 

 

KREDİLİ HESAP LİMİTLERİNİN AZALTILMASI DURUMUNDA HESAP SAHİBİ BİLGİLENDİRİLECEK

 

 

Kredili hesap limitlerinin azaltılması durumunda hesap sahibi bilgilendirilecek. Yenilenen hesaplar, bu fıkra kapsamında hesap açılışı sayılmayacak.

 

 

Yönetmelikle, yönetmeliğin “mevduat ve fon kabulü” başlıklı 4. unsuru ile “katılım fonlarına ait genel koşullar” başlıklı 6. hususunda yer alan “kar ve zarara” ibareleri “kara formunda değiştirildi.

 

 

 

Düzenlemeye nazaran, kar ziyan paydaşlığı mukavelesi ve yatırım vekaleti kontratına dayalı olarak açılan katılma hesaplarının işletilmesinde, her mukavele cinsinin kendi altında başka havuzlar oluşturulabilecek ve bu havuzlar kendi içinde birleştirilebilecek.

 

 

HESAP SAHİBİNİN TALEP HAKKI VE İŞTİRAK BANKASININ ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ…

 

 

İştirak fonu hesapları üzerinde hesap sahibinin talep hakkı ve iştirak bankasının ödeme yükümlülüğü; özel cari hesaplarda yatırılan meblağ, katılma hesaplarında ise vade sonunda geçerli ünite hesap pahası kadar olacak. İddiası kar oranı belirlenerek yapılan yatırım vekâleti mukavelesine dayalı katılma hesaplarında ise ünite hesap bedelinin, yatırılan fiyat ve kestirimi kar toplamı ile hudutlu olması öngörülüyor.

 

 

 

Katılma hesaplarının işletilmesinden doğan kar yahut zararın hesaplanmasında kullanılan ve yönetmelik ekinde yer alan Günlük Ünite Pahası Hesaplama Tablosu yürürlükten kaldırıldı.

 

 

 

Yönetmelikte yapılan düzenleme kapsamında ayrıyeten, BDDK, mevduat, iştirak fonu, emanet ve alacakların hak sahiplerinin, müracaatta bulunmadıkları takdirde hesaplarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredileceği konusunda uyarma zorunluluğunda hala 250 TL ve üzeri olarak uygulanan hududu, TMSF görüşü alınmak suretiyle değiştirmeye yetkili olacak.

 

 

“HABER MERKEZİ”

 

 

 

Resmi İlanlar