MUŞ Haber Girişi : 03 Ağustos 2023 12:18

Prof. Alican: Malazgirt’te savaş alanının bilinmemesi bir ayıp"

Prof. Alican: Malazgirt’te savaş alanının bilinmemesi bir ayıp
Muş Alparslan Üniversitesi YouTube kanalı için düzenlenen Malazgirt konulu Özel Programa  Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican ve  Prof. Dr. Adnan Çevik konuk oldu.

ALPARSLAN DİYARI- Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen proje kapsamında  Malazgirt Özel Programına konuk olan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ve Kazıya bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, proje hakkında konuştu. “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma” projesi hakkında sorulan soruları yanıtladılar. Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Malazgirt’te bir proje olması gerektiğini ve Malazgirt savaş alanının bilinmemesinin Türk tarihçilerinin bir ayıbı olduğunu bu nedenle "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma" projesini geliştirdiğini belirtti.

 

“BUGÜNE KADAR BİLİNMEMİŞ OLMASI BİZİ DERİNDEN ÜZÜYORDU”

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, proje hakkında şunları paylaştı: "Sayın Rektörümüzün söylediği gibi, yıllardır her Selçuklu tarihçisinin bildiği, özlemini çektiği ya da merak ettiği bir şey. Gerçi bizim tarih eğitimimizde daha çok kitabi bilgiler, masa başı, arşivler belgeleriyle sınırlı saha çalışması fazla yok. Fakat biz sahada çalıştığımız için bir tarihsel süreci anlamanın onun coğrafyasını anlamaktan geçtiğini daha önceki çalışmalarımızdan biliyoruz. Bu önceki çalışmalarımız Malazgirt gibi kurucu bir savaşın bu topraklardaki varoluşumuzun başlatıcısı hikayenin noktası tam olarak nerede cereyan ettiğini bugüne kadar bilinmemiş olması bizi derinden üzüyordu. Yani sahada yüzeysel çalışmalar hariç bilimsel bir çalışma yok.  

 

Ertesi gün Van Ahlat’ta, Müzeler Ve Kültür Turizm genel müdürü Gökhan Yazgı bey  tabi  şimdi bakan yardımcımızla  buluştuğumuzda kendisine bu konu hakkında  bir tarihçi olarak bu durum kanayan yara, bir utanç, bugüne kadar bunun yerinde bir çalışmaya dönüşmemesi bir eksiklik olduğunu belirttik, sonra ayrıldık . Gökhan bey bunu sahiplendi ve bunun fikri takibini yapmak istiyoruz bakanlık olarak dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız Malazgirt'i bu anlamda kurucu tarihsel olguyu yerinde ete kemiğe büründürmek istiyor dedi.  Zaten bizzat bütün devletle beraber gelerek bunu gösteriyor. Bunu bizzat bakanlık olarak bizde bu sürecin içinde olmak zorundayız siz bunu yapar mısınız? dedi ve böyle başladı. 2018'de projeyi hazırladık ve 2019'un Ocak ayında onaylandı bizde 2020'nin Haziran ayında Bismillah dedik ve başladık."

 

Haber: Kader Akçil

 

Resmi İlanlar