GÜNDEMHaber Girişi : 02 Eylül 2023 12:57

Özel okul öğretmenleri haklarını talep ediyor: Tek derdimiz ay sonunu düşünmeden ders vermek

Özel okul öğretmenleri haklarını talep ediyor: Tek derdimiz ay sonunu düşünmeden ders vermek
Okulların açılmasına sayılı günler kala özel okul öğretmenleri  düşük maaşlara uzun saatler çalıştıklarını belirterek “taban maaş” uygulamasının geri gelmesini istediler.

ALPARSLAN DİYARI- Yeni eğitim öğretim yılı öncesi Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 30 Ağustos’ta taban maaş ve güvenceli çalışma taleplerini duyurabilmek için Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) önünde basın açıklaması yapmak istedi. Açıklamayı yapamadan polis müdahalesi ile karşılaşan öğretmenlerin 26’sı ters kelepçe ile gözaltına alındı.

 

Türkiye’de özel eğitim kurumlarında çalışan eğitimcilerin maaşı büyük oranda ya asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üzerinde seyrediyor. Sendika, özel okul öğretmenlerinin ortalama 15-18 bin lira maaşla, 1 yıllık süreli sözleşmelerle ve yoğun mobbing altında çalışmak zorunda kaldığını söylüyor.

 

''TABAN MAAŞ' GERİ GELSİN'

 

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre; özel sektör öğretmenleri, kamudaki öğretmenlerle aynı maaşı almalarını güvence altına alan “taban maaş” düzenlemesinin geri gelmesini talep ediyor.

 

“ELDEN MAAŞ VERME VE SİGORTA EKSİK YATIRMA  OLDUKÇA YAYGIN”

 

Pek çok kurs ve dershanede öğretmenler 10 aylık ‘mevsimlik’ sözleşmeler imzalarken, 600 binin üzerinde atanamamış öğretmenin sırada beklediği sektörde bir şekilde iş bulabilenler bile, kendisini çaresiz hissediyor. Özel sektördeki bazı öğretmenler ‘depo sorumlusu, büro çalışanı’ şeklinde atanırken, elden maaş verme ve sigortayı eksik yatırma gibi yöntemler de oldukça yaygın.

 

'ASGARİ ÜCRET VEYA BİR TIK ÜSTÜNÜ ALIYORUZ'

 

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul İl Temsilcisi Evin Turgut, “Şu an özel sektörde çalışan bir öğretmen ortalama maksimum 18 bin alıyor ama bu en iyi örnek. Ben 18 bin bile almıyorum mesela. Çoğunlukla asgari ücret veya bir tık üstüne çalıştırılıyoruz” diyor.

 

Özel okul öğretmenleri büyük ölçüde uzun çalışma saatleri ve iş tanımı dışındaki ‘angarya’ işlere mahkûm edildiklerini söylüyor. Geçinmek için özel ders vermek ya da yaz aylarında başka işler yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Turgut, oldukça karanlık bir tablo çiziyor:

 

“Tatil yapmak bizler için hayal. Ben kredi kartı ve borçlarla yaşıyorum, kiramı bile zar zor ödüyor ve ay sonunu düşünmekten başka bir şeye odaklanamıyorum. Her şeyden kısıyoruz. Yetmezmiş gibi iş görüşmelerinde patronlardan bununla ilgili tavsiyeler de alıyoruz; geçinmek için evlenmemiz ya da ev arkadaşı almamız gibi. Taban maaş, yani kamudaki meslektaşlarımız ile aynı özlük haklarına ve maaşa sahip olmak istiyoruz.

 

İŞVERENLER: TABAN MAAŞ MÜMKÜN DEĞİL

 

Özel okul işverenleri ise maliyet artışları sebebiyle öğretmenlerin kamudaki eşdeğerleriyle aynı maaşı almasını öngören “taban maaş” uygulamasının mümkün olmadığını düşünüyor. Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından özel okulların eğitim ücretine geçen yıl maksimum %36, bu yıl maksimumum %65 zam sınırı getirildiğini hatırlatıyor:

 

“Kamudaki öğretmenlerin vergi payı ile özel okullardaki öğretmenlerin işverene vergi payı arasında %25’lik bir fark var. Bununla birlikte üzerimizde başkaca vergilerin ciddi yükü var. Öğretmenlerin taban maaş beklentisini karşılamak için, aradaki bu vergi farkını giderecek yeni düzenlemeler gerekiyor. Aksi halde, Türkiye’de okulların büyük çoğunluğunu bu şekilde batırırsınız, kapatırsınız. Son iki senede enflasyon çok daha yukarıdayken, maliyetler %400-600’ler civarındayken, bizim okul ücretlerimize zam sınırı getirildi. 1,5 sene önce 2.500 TL olan asgari ücret şu anda 11 bin 500 lira."

 

'BU YIL ZOR GEÇECEK'

 

Bu eğitim öğretim yılının sektör açısından “zor bir yıl” olacağını söyleyen Öztürk, özel okullara kamu desteğinin artması gerektiğini değerlendiriyor.

 

“Maliyetler korkunç boyutlarda. Okullar şu anda borç arıyorlar, kredi bulmaya çalışıyorlar. Devlet Kredi Garanti Fonu’ndan özel okullar için 10 milyar TL’lik bir bütçe ayrıldığı ifade edilmişti, henüz 1 lira alan okul olmadı, sadece sözde kaldı. Ne yazık ki birçok haksızlığa uğrayan öğretmen olduğunu ben de biliyorum. Bu sektörün çok yanlışları da var. Eğitim sektörüne hiç girmemesi gereken aktörler, müteahhitler vb. sektöre girdi.Biz 5 sene öncesine kadar öğretmenlerimize, resmi okulların en az 2-3 katı üzerine maaş veriyorduk. Biz tekrar bunu arzu ediyoruz ama bize getirilen zam kısıtlamalarıyla bunları yapmamız mümkün değil.”

 

'TEK DERDİMİZ AY SONUNU DÜŞÜNMEDEN DERS VERMEK'

 

“Bizler zengin yatırımcılara, para babalarına peşkeş çekilen kurumlarda insanca olmayan şartlarda emeği sömürülen, itibarsızlaştırılan öğretmenleriz. Tek derdimiz ay sonunu düşünmeden ders vermek."

(HABER MERKEZİ)

 

Resmi İlanlar