Muş Gençlik ve Spor Müdürlüğü Tırmanma Duvarı, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun Aday Hakem Yetiştirme Kursu’na ev sahipliği yapacak.
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Spor Bilimleri Fakültesinin 22 öğrencisi, Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından düzenlenen Spor Tırmanış Aday Hakem Kursuna katıldı
Türkiye Dağcılık Federasyonu yıllık faaliyet programında yer alan Spor Tırmanış Aday Hakem Kursu, Merkez Hakem Kurulu koordinesinde 1 yönetici 2 eğitmen ve 22 kursiyerin katılımıyla gerçekleştirildi. Muş MAUN Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan 22 sporcu, spor tırmanış hakemi olmak için mücadele etti.
Muş Gençlik Spor İl Müdürlüğü kapalı spor salonunda bulunan tırmanış duvarında 3 günlük eğitim gerçekleştirildi. 3 ayrı disiplinden oluşan eğitimleri başarı ile tamamlayan aday sporcular sahada görev almayı hak kazanacaklar. Saha görevlerinin ardına il hakemliği ve ulusal hakemliği elde edecek sporcular kıyasıya mücadele etti.
"EĞİTİMLER ÜÇ GÜN SÜRECEK"
Türkiye Dağcılık Federasyonu merkez hakem kurulu üyesi Ayla Toker, “Muş’ta üç günlük bir hakem eğitimi kursuna başladık. Spor tırmanış hakemlerimizi yetiştiriyoruz. Sınavda başarılı olan arkadaşlarımız bizimle bundan sonraki süreçte yollarına devam edecekler. Bugün kursumuzun ikinci günü ve uygulamalı eğitim veriliyor. Muş’ta bu konuda çok güzel imkanlar sağlanmış. Tırmanış duvarı gayet güzel, üç disiplinde de ulusal yarışmaların düzenlenebileceği çok güzel bir imkan mevcut. Türkiye Dağcılık Federasyonu adına burada yapılan organizasyona emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Spor tırmanış üç ayrı disiplinden oluşmakta, hız yarışmaları, Kısa Kaya (Boulder) ve lider tırmanışları yapılıyor. Sporcularımız, ulusal ve uluslararası yarışmalar katılabiliyor. Öncelikle illerde yarışmalar yapılıyor. Buradan bölge şampiyonlarına geliyor yarışmacılar ve sonrasında ulusal yarışmaların ardından seçme yapıyoruz. Bu süreçte bizim duvarlarımızın sayısı ve yarışma sayımız artıyor. Bu nedenle hakem arkadaşlara ihtiyacımız artmakta ve şu anda bize ekip olarak destek olacak olan arkadaşlarımızı da sahada yetiştiriyoruz. Üç günlük hakem eğitimi sürecinde sürece dahil olan 22 hakemimizin 22’side Muş Alparslan Üniversitesinde bulunan beden eğitimi bölümlerinde gerek antrenörlük gerekse beden eğitim öğretmenliği bölümlerinde okuyan öğrencilerimizdir. Bu süreci tamamlayan arkadaşlarımız aday hakem olarak sahada görevlendirileceklerdir. Başarılı olan arkadaşlarımızı 2 yıl sonra il hakemliğine terfileri gerçekleşecek. 4 yıl sonrada ulusal hakem olma imkanı elde edebilecekler” şeklinde konuştu.