NASA, Rusya'nın uzay aracı Luna-25’in Ay yüzeyine çarpmasının ardından oluştuğu tahmin edilen 10 metre çapındaki kraterin fotoğrafını yayınladı.
Rus uzay ajansı Roscosmos'a göre, Rusya'nın 47 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk Ay görevi, 19 Ağustos'ta Luna-25 sondasının bir itici ateşlemesinin ters gitmesi, iletişimin kesilmesi ve uzay aracının yanlış yörüngeye oturtulmasının ardından Ay yüzeyine çarpmasıyla başarısızlıkla sonuçlandı.
Roscosmos'un sondanın çarptığı yere ilişkin bir hesaplama yayınlamasının ardından, NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) uzay aracıyla, "yeni bir krater" oluştuğu saptanan bölgenin görüntülerini çekti.
NASA'dan yapılan açıklamada, "Bu yeni krater Luna-25'in tahmini çarpma noktasına yakın olduğu için, LRO ekibi bunun doğal bir çarpmadan ziyade bu göreve (Luna-25) ait olabileceği sonucuna varmıştır" denildi. Moskova’daki yetkililer ise, Luna-25'in tam olarak neden düştüğünü araştırmak üzere bir komisyon kurdu.
Ay'ın sürekli gölgede kalan güney kraterlerinde buz kütlelerinin bulunması, güney kutup bölgesine olan ilgiyi artırırken, uzmanlar, Ay'daki buzun, gelecekteki uzay görevlerinde solunabilir hava, su ve hatta hidrojen roket yakıtı üretmek için bir fırsat olabileceğini söylüyor.
Rus uzay programı için büyük bir hayal kırıklığı olan başarısız inişin ardından Hindistan'a ait Chandrayaan-3 Vikram Ay aracı, Rus sondasının düşmesinden sadece birkaç gün sonra Ay'ın güney kutbu yakınlarına tarihi bir iniş yapmıştı.
(HABER MERKEZİ)