YAŞAM Haber Girişi : 12 Kasım 2024 10:47

Muşlular dikkat! Ölü sanıp çöpe atmayın

Muşlular dikkat! Ölü sanıp çöpe atmayın
Kış mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sokakta ya da bahçenizde hareketsiz duran bir kirpi görürseniz dikkat edin!

ALPARSLAN DİYARI- Kasım'dan Mart'a kadar kış uykusuna yatan kirpiler, ölü sanılarak çöpe atılmamalıdır. Çoğu kişi, yolda veya bahçesinde ölü bir hayvan görmek istemez. Ancak, hareketsiz bir kirpi gördüğünüzde onun kış uykusunda olabileceğini unutmayın.

 

 

KIŞ UYKUSU SIRASINDA KİRPİLER NASIL GÖRÜNÜR?

 

Kış uykusuna yatan kirpilerin kalp atışları ve metabolizmaları yavaşlar. Bu durum, onların ölü gibi görünmesine neden olabilir. Normalde çukur kazarak güvenli bir şekilde kış uykusuna yatan kirpiler, yeşil alanların ve çalılıkların azalması nedeniyle güvenli bir yer bulmakta zorlanıyor. Bu yüzden bazen yol kenarlarında, bahçelerde veya kaldırımda hareketsiz şekilde yatarken bulunabilirler.

 

 

KİRPİYE RASTLARSANIZ NE YAPMALISINIZ?

 

Eğer bahçenizde veya sokakta hareketsiz bir kirpi bulursanız, onu ölü sanarak gömmek veya çöpe atmak yerine, ona güvenli bir barınak sağlamanız çok önemlidir. İşte yapabilecekleriniz:

 

Kirpiyi dikkatlice bir karton kutuya koyun.

Kutunun içine kuru ve yumuşak bir bez ekleyin.

Kutunun bir köşesine küçük delikler açarak kirpinin hava almasını sağlayın.

Kirpiyi sessiz ve güvenli bir yerde saklayarak, kış aylarını geçirmesine yardımcı olun.

 

KİRPİLERİN EKOSİSTEM İÇİN ÖNEMİ

 

Kirpiler, ekosistemimizde büyük bir rol oynayan zararsız canlılardır. Böcekler, salyangozlar, kurbağalar, kertenkeleler ve hatta yılanlar gibi zararlı canlıları tüketirler. Kirpiler ayrıca fare yuvalarını yok ederek haşere kontrolüne katkı sağlar. Kirpilerin eşek arısı yuvalarını dağıtıp sakinlerini yemeleri de onların ne kadar cesur ve dirençli olduklarını gösterir.

 

Kirpiler, güçlü zehirlere karşı doğal bir bağışıklık sistemine sahiptir. Bilim insanları, kirpilerin engerek yılanlarının ısırıkları da dahil olmak üzere birçok zehre karşı dirençli olduklarını fark etmişlerdir. Ancak bu bağışıklık fenomeni hâlâ bilim insanları tarafından tam olarak anlaşılamamaktadır.

 

KİRPİLERİ KORUYALIM!

 

Kış aylarında gördüğünüz hareketsiz kirpilerin, kış uykusunda olabileceklerini göz önünde bulundurarak dikkatli olmalıyız. Onlara yardım etmek, ekosisteme büyük bir katkı sağlar. Nesli tükenmekte olan bu hassas canlılara yardım etmek size hiçbir maliyet getirmez, ancak onların hayatta kalmasını sağlayabilir.

 

Unutmayın, küçük bir yardım büyük bir fark yaratabilir!

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar