MUŞ Haber Girişi : 28 Temmuz 2023 00:05

Muşlu milletvekili Doğan Demir çiftçinin yanında!

Muşlu milletvekili Doğan Demir çiftçinin yanında!
Gelecek Partisi Milletvekili Doğan Demir, çiftçilerin TMO kaynaklı yanlış uygulamaları yüzünden yaşadıkları mağduriyetleri meclise taşıyıp, soru önergesi verdi.

Gelecek Partisi İstanbul 3. Bölge Miletvekili Doğan Demir konuyla ilgili yaptığı açıklmada şu ifadelere yer verdi:

 

"Hasat döneminde olan çiftçilerimizin, hasat sonrası mahsullerini aracı olmaksızın doğrudan satabilecekleri devlete ait TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) getirmiş olduğu düzenlemeler ile çiftçilerimizin mağdur olmalarına neden olmuştur. Randevu sistemine dayanan yeni düzenlemenin beraberinde getirmiş olduğu sorunlar her geçen gün daha fazla kendini göstermektedir. Randevu almak için sisteme başvuran çiftçilerimiz kısıtlı alımlar ve yoğunluk nedeniyle randevu takviminde 2024’e kadar müsait tarih bulamamaktadır. 

 

   Yine aynı sistemle ortaya çıkmış bir başka sorun ise tonaj problemidir. Türlü zorluklarla randevu alabilen üretici de tonaj sınırına takılı kalarak elindeki mahsulün sadece bir kısmını satabilmektedir. Bu uygulamalar yüzünden çiftçilerimizin mahsulleri harman yerinde kalmaktadır. Depolayacak yeri olmayan üreticilerimiz olası bir hava muhalefetine karşın ürünlerinin ziyan olması riskiyle karşı karşıyadır. 

 

   Çiftçilerimiz ödeme planlarını hasat sonrasına göre ayarlamaktadır ve ürünlerini satamadığı için başta kredi ödemeleri olmak üzere diğer ödemelerini yapamaz duruma gelmiştir. Bu sistem çiftçimizi, köylümüzü mahsullerini TMO’dan daha düşük fiyata alan aracılara mecbur bırakmaktadır. Üreticilerimizin, aracısız devletimize ürünlerini satabilmeleri için mağduriyet yaratan bu düzenlemelere bir an önce son verilmesi gerekmektedir."

 

Demir şu soruları gündeme getirdi:

 

Bu bağlamda;

1- Birçok bölgede randevu takviminde gün bulamayan çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermeye yönelik bir eylem planınız var mıdır?

 

2-  Randevu sisteminde yaşatılan mağduriyetlerin amacı çiftçiyi aracılara/ tüccarlara sevk etmek için yapılan kasıtlı bir uygulama mıdır?

 

3- Mahsullerini depolayacak yeri olmayan çiftçilerimizin, olası bir hava muhalefetinden kaynaklanacak ürün ziyanı riskine karşı bir depo alanı tahsis edilecek midir?

 

4- Kredi ödemeleri başta olmak üzere ödeme planını hasat sonrasına göre planlayan çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? Haber Merkezi

Resmi İlanlar