EKONOMİHaber Girişi : 19 Aralık 2023 12:51

Muşlu kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor!

Muşlu kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor!
Muş Valiliği Aile Destek Merkezinde açılan kurslarda kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

ALPARSLAN DİYARI- Muş Valiliği Aile Destek Merkezleri (ADEM) kadınların uğrak noktası olmaya devam ediyor. Kadınlar açılan kurslarla hem meslek sahibi oluyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor. Son dönemlerde kadınlar tarafından yoğun ilgi gören ADEM kursları, iş olanaklarını da arttırıyor.

 

 

 

 

 

ADEM bünyesinde açılan 12 branşta 17 kursta yaklaşık 300 kursiyer eğitim alıyor. Kurslarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan ADEM-1 Müdiresi Dicle Karasu, toplamda 12 branşta 17 kurs açtıklarını söyledi. Kurslarda bayanlara maddi ve manevi destek sağladıklarını söyleyen Dicle Karasu, kadınların çeşitli kurslara katılıp kendilerini yetiştirdikten sonra dışarıda da bunu ekonomik olarak kullandıklarını söyledi. El nakışları, mefruşat, bilgisayar, kuaför, aşçılık, ahşap boyama, halı dokuma kurslarının yanı sıra kursiyerlerin çocuklarının eğitim gördüğü anasınıfının da olduğunu ifade eden Karasu, kadınların kurs esnasında çocuklarını beraberlerinde getirip anasınıfına bırakabildiklerini söyledi.

 

 

 

 

 

“BİR AY İÇERİSİNDE YAKLAŞIK 300 KURSİYERE EĞİTİM VERİLDİ”

 

 

Şartları sağlayan kursiyerlere belli bir ücret verildiğini de ifade eden Karasu, yapılan ürünlerin yılsonu sergilerinde satılıp bayanlar için kullanıldığını kaydetti. Karasu, bir ay içerisinde yaklaşık 300 kursiyerimize eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

El Sanatları ve Teknoloji Bölümü Usta öğreticisi Arzu Yenilmez ise, açtığı kursta 14 kursiyerin olduğunu dile getirerek, “Meslek edindirme kurslarımız var. Burada kadınlarımız genelde çeyiz ürünleri hazırlıyorlar. Yapılan ürünleri de satıp aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Kursumuzun süresi 361 saattir. Bu bittikten sonra modül yenileyeceğiz. Valiliğimizin desteğiyle kurulan kursumuzdaki bütün ürünlerimiz valilik tarafından karşılanıyor” dedi.

 

 

 

 

 

“BİZ HALILARIMIZDA MUŞ LALESİ, ANADOLU MOTİFLERİ İŞLİYORUZ”

 

 

Halı Dokuma Usta Öğreticisi Derya Yavuz da, kendi kursunda 10 kursiyerin olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Biz, halılarımızda Muş Lalesi, Anadolu motifleri işliyoruz. Kursiyerlerimiz burada hem arkadaş ortamı kuruyorlar, hem de halı dokumayı öğreniyorlar. Buradan aldıkları sertifikayla meslek sahibi oluyorlar. Kurslarımız genellikle haftanın 5 günü boyunca açıktır. Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte kurslarımız başlar ve eğitim-öğretim sezonu bitince kurslarımız da biter.”

 

 

 

 

Halı dokumanın Osmanlı tarihinden süregelen bir meslek olduğun ve unutulmaya yüz tuttuğunu vurgulayan Yavuz, “Kızlarımız, hanımlarımız gelip bu işi öğrensinler. Hem mesleğimiz kaybolmaz hem de bayanlar böyle güzel bir sanatı öğrenmiş olurlar” şeklinde konuştu.

 

 

"HABER: KADER AKÇİL"

 

 

 

 

 

 

 

Resmi İlanlar