YAŞAMHaber Girişi : 03 Kasım 2024 12:54

Muşlu kadınlar dikkat! Evde turşu ve konserve yaparken bu püf noktalara dikkat edin

Muşlu kadınlar dikkat! Evde turşu ve konserve yaparken bu püf noktalara dikkat edin
Uzmanlar, evde turşu ve konserve yapımı hakkında önemli uyarılarda bulundu.

ALPARSLAN DİYARI-Turşu kurarken kullanılan kapların plastik yerine cam kavanoz olması gerektiğine dikkat Uzmanlar, “Genellikle plastik kaplar tercih edilmekte, bu yanlıştır. Plastik kaplarda yapılan turşuda kaya tuzu veya sirke (asetik asit) kullanıldığında kaplardan maddeler gıda içine geçebilir, bu da endokrin sistemine zarar verebilir. Bu nedenle turşu yaparken mutlaka cam kaplar tercih edilmelidir,” diye belirttiler.

 

DOĞRU TUZ VE SİRKE ORANI ÖNEMLİ

 

Turşu yaparken tuz oranının yüzde 5-8, sirke oranının ise yüzde 10 civarında olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Örneğin, 1 litre turşu hazırlıyorsanız 80 gram kadar tuz kullanmalısınız ve bu tuzun kaya tuzu olmasına dikkat edin. Suyu da musluk suyundan değil, içme suyundan kullanmak gerekir; aksi halde demir ve bakır iyonları sebzelerde kararmaya yol açabilir,” açıklamasını yaptılar.

 

DOĞAL MALZEMELER KULLANIN, KATKI MADDELERİNDEN KAÇININ

 

Turşunun doğal fermente bir ürün olduğuna dikkat çeken uzmanlar, dışarıdan kimyasal katkı maddesi eklemenin doğru olmadığını belirterek, “Turşu yaparken sarımsak, hoş koku için maydanoz, dereotu ve nohut gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Ancak sorbik asit gibi katkı maddelerinden kaçının,” dedi.

 

 

KONSERVE YAPARKEN DOMATESİ TERCİH EDİN

 

Ev yapımı konservelerde zehirlenme riskine karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle sıcaklık faktörünün önemini vurgulayarak, “2017 yılında 4 kişilik bir aile bu yüzden zehirlenerek hayatını kaybetti. Ev yapımı konserve tercih edilecekse, domates daha güvenli bir seçenek olabilir” ifadelerini kullandı.

 

DÜDÜKLÜ TENCERE KULLANIN VE ISIL İŞLEME DİKKAT EDİN

 

Uzmanlar, fasulye ve bezelye gibi ürünlerin pH değerinin 4,5’un üzerinde olduğunu ve bu yüzden botulizm riski taşıdığını belirtti. Eğer bu tür ürünlerden konserve yapılacaksa kavanozların sıkıca kapatılarak yaklaşık bir saat kaynatılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Düdüklü tencerede ise 15-20 dakikalık bir ısıl işlem bu riski azaltabilir,” diye belirtti.

 

Son olarak uzmanlar, sebzelerin dondurulmasının vitamin kaybını önleyebileceğini ve konserveye göre daha sağlıklı bir saklama yöntemi olabileceğini ekledi.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar