MUŞ Haber Girişi : 13 Aralık 2023 15:06

Muşlu çiftçiler dikkat! Son tarih 2 Ocak…

Muşlu çiftçiler dikkat! Son tarih 2 Ocak…
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2002 yılında uygulamaya konulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) 2024 başvuruları için son gün yaklaşıyor. Üreticiler, 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecekler.

ALPARSLAN DİYARI- 2024 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvurularında sona yaklaşılıyor. 2024 üretim yılı için çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvuruları 02 Ocak 2024 tarihinde sona erecek. Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, üreticilerin tarımsal desteklemelerden yararlanabilmesi için ÇKS kaydının olması gerektiğini vurguladı.

 

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, 2024 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvurularının 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla başlamış olduğunu ve 02 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini vurguladı. Gün, tüm çiftçileri uyararak, “2023 üretim yılında ÇKS başvurusu olan ve beyanlarında herhangi bir değişiklik olmayan üreticilerimiz 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını “e-Devlet Kapısı" üzerinden kolaylıkla yapabileceklerdir. Ayrıca dileyen üreticilerimiz ÇKS'ye kayıtlı oldukları Müdürlüklerimize gelmek suretiyle de, 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını yapabilme imkânına sahiptirler” dedi.

 

 

“TARIM DESTEKLEME İÇİN ÇKS ŞART”

 

 

Tarımsal destekleme ödemelerinden faydalanmak için mutlaka ÇKS kaydının gerekli olduğunu dile getiren Gün, “Bundan dolayı, tüm üreticilerimizin; 01.09.2023 ile 02.01.2024 tarihleri içerisinde “e-Devlet Kapısı" üzerinden veya İlçe Müdürlüklerimize gelerek 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını yapmaları hususu, değerli üreticilerimize önemle duyurulur” ifadelerini kullandı.

 

 

“VERASET İLAMI İLE BAŞVURULAR AÇILDI”

 

 

İl Müdürü Gün yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “26 Kasım tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) yapılan değişiklik 2023 üretim sezonunda başlamak üzere, çiftçilerimizin fiilen üretim yaptıkları ve arazi sahibi vefat etmiş olup intikal yapılmayan ve Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydı yapılamayan araziler, bundan sonra taahhütname EK-5 belgesi ile Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydı yapılabilecek ve destekleme ödemelerini alabileceklerdir. Bunun için üreticilerimizin fiilen üretim yaptıkları arazi hissedarları ile anlaşmaları ve üretim yapan şahsın Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yapmasına itiraz etmemeleri gerekmektedir. Taahhütname 5 belgesi ile Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt olan araziler kayıt yapıldıktan sonra ilgili köylerde askıya çıkarılacak ve bu parseller için herhangi bir itiraz olması halinde tüm parsellerin sistem kayıtlarının silinecek.”

 

 


Gün, ilk defa müracaat eden çiftçiler için de şu uyarılarda bulundu, “İlk defa müracaat edecek çiftçilerimiz, kira veya taahhütname (taahhütname belgesi her yıl yenilenecektir.) süresi biten, parsel ekleyip çıkarmak isteyen, hissedar değişikliği olan üreticilerimiz ÇKS'ye kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerimize bizzat müracaat ederek, başvurularını yapabilirler. 2023 yılı itibariyle dosya üzerindeki muhtar aza imzası kaldırılmış olup sadece dosyasında yeni kiralama belgesi veya taahhütname belgesi bulunan üreticilerimiz dosyalarını Muhtar ve Azaya imzalatacaktır. ÇKS müracaatları ve dosya kabulü, sadece dosya sahibi veya vekalet verdiği kişi tarafından yapılabilecektir.”

 

 

"HABER: HARUN SEÇKİN"

 

 

Resmi İlanlar