MUŞ Haber Girişi : 26 Haziran 2024 12:34

Muşlu çiftçiler dikkat! Arpa ve buğdayda hasadı aceleye getirmeyin

Muşlu çiftçiler dikkat! Arpa ve buğdayda hasadı aceleye getirmeyin
Muş Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, "Muş genelinde hasatta yüzde 7 civarında dane kaybı yaşanıyor.” dedi.

 

ALPARSLAN DİYARI- Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, arpa ve buğday üretiminde hem çiftçinin daha az maliyetle hasat yaptırmak istemesi hem de biçerdöver işletmecilerinin birim zamanda daha fazla dekar alanı biçmeye çalışması nedeniyle yüzde 7'ye varan dane kayıpları yaşandığı uyarısında bulundu.

 

 

 

Muş’ta hasadın her yıl Temmuz ayının ortalarında başladığını belirten Kılıç, şunları söyledi:

 

"Hasat sırasında üründe kayıplar meydana geliyor. Çiftçiler, biçerdöverciler hasat döneminde pazarlık yaparken fiyatla beraber kayıp oranının düşük olması konusunda ısrarcı olsunlar. Çiftçi tarlasını ucuza biçtirmek için biçerdövercilerle fiyatta pazarlık yapıyor. Böylece biçerdöver sahibi kendisini kurtarmak için hızlı çalışmaya başlıyor, birim zamanda daha fazla dekar biçmeye çalışıyor. Bu da biçerdöverin içine aldığı ürünü işlemek için yeterince zaman harcamamasına neden oluyor. Makineye aşırı yükleme yapılıyor ve ürünü işlemiyor. Bu yüzden dane kayıpları artıyor. Muş genelinde hasatta yüzde 7 civarında dane kaybı yaşanıyor."

 

 

HABER METİN BOZKURT

 

 

Resmi İlanlar