Muş’ta yaşayan Aydın Bağlam, 28 yıllık arıcılık tecrübesiyle devlet destekleri sayesinde kovan sayısını 10'dan 1000'e çıkararak arıcılık sektöründe önemli bir başarıya imza attı.
Aydın Bağlam, 1996 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ORKÖY Projesi ile başladığı arıcılık serüvenini, 2013'te Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle büyüttü. Bağlam, bu destekle kovan sayısını 500'e çıkardı, güneş enerjisi paneli ve bal süzme makinesi aldı.
Hemşirelik mezunu olan Eylem Bağlam, 2020’de babasına katılarak TKDK'den hibe aldı ve kovan sayısını 1000'e çıkardılar. Baba-kız ikilisi, arıcılıkta güç birliği yaparak Muş ve Bitlis yaylalarındaki üretimlerini artırdı. Kendi ürettikleri katkısız balı sipariş üzerine Türkiye’nin farklı illerine gönderiyorlar.
Aydın Bağlam, arıcılık işini büyütmesinde devlet desteğinin önemine dikkat çekerek, arıcılığın bacasız bir fabrika olduğunu vurguladı. Bağlam, "Muş'un florası ve temiz havası sayesinde yüksek verim elde ediyoruz. İnsanlara arıcılık yapmaları için devlet desteklerine başvurmalarını tavsiye ediyorum." dedi.
Eylem Bağlam, babasının arıcılık yapmasının kendisine ilham verdiğini ve arıcılığı çok sevdiğini belirtti. Hemşirelik mezunu olmasına rağmen, arıcılıktan kopmayacağını ve aile işletmesine katkı sağlamaktan gurur duyduğunu ifade etti.
TKDK Muş İl Koordinatörü Bünyamin Süne, bugüne kadar 108 arıcılık projesine 11 milyon liraya yakın hibe desteği sağladıklarını belirtti. Aydın ve Eylem Bağlam’ın projelerinin başarıya ulaştığını ve birçok arıcıya örnek olduğunu vurguladı.
KAYNAK AA