MUŞ Haber Girişi : 08 Ağustos 2023 00:00

Muş VEDAŞ'tan elektrik kesintileri açıklaması: Kayıp kaçağa akıllı sayaç önlemi

Muş VEDAŞ'tan elektrik kesintileri açıklaması: Kayıp kaçağa akıllı sayaç önlemi
Muş VEDAŞ'tan elektrikte kayıp kaçağa karşı akıllı sayaçla önlem alınıyor.

ALPARSLAN DİYARI- VANGÖLÜ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Muş’ta elektrikteki kayıp kaçağı önlemek için akıllı sayaç sistemine geçiyor.

 

Muş VEDAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, Muş’taki sitelerde akıllı sayaç sistemine geçiyor. Muş VEDAŞ tarafından vatandaşlara sık sık gönderilen, “planlı bakım onarım çalışması nedeni ile enerji kesintisi yaşanacaktır.” Mesajları da bundan kaynaklı olduğu ifade edildi. 

 

 

Özellikle kentteki site ve kooperatiflerde elektrik panoları sökülerek yerine akıllı sayaçlar monteleniyor.  Konuyla ilgili alınan bilgilere göre, Muş VEDAŞ tarafından hemen hemen her gün “Planlı bakım onarım çalışması nedeni ile kesintisi yaşanacaktır” mesajının tüm mahalleliyi kapsamadığı ve sadece mahallede akıllı sayaçların takıldığı binalarda kesintiye gittiği ifade edildi.  

 

 

PLC NEDİR ; (Power Line Communication – Güç Hattı ile Haberleşme) Adından da anlaşılacağı üzere güç hattı üzerinden sayaçlarla haberleşme sağlayan sistemine denir.


PLC’ li SAYACIN FAYDALARI VE KAYIP KAÇAĞIN ÖNLENMESİ

 

-    Enerji kesme-açma borçtan, abone müracaatından, kaçaktan v.b. gibi sebeplerden ötürü abonenin kapısına gitmeden enerjiyi kesip açabiliyoruz buda hem şirketimiz hemde abone için fayda sağlamakta burada sağlanan fayda nedir şöyle ki; abone borcundan dolayı enerjisinin kesilmesi için herhangi bir personel ve araç gücü harcamamış oluyoruz, abone borcunu ödedikten sonra sistem otomatik olarak borcun kapandığını sayaca iletiyor ve abonenin enerjisinin otomatik olarak yeniden açılması sağlanıyor.

-    Bir diğer faydası ise kaçakla mücadelede PLC’ li sayacın hem faz hem de nötr üzerinden ölçüm yapabilme özelliğinden ötürü en çok kullanılan kaçak yöntemi olan “harici hat çekerek kaçak kullanma” durumunun önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca diğer bir kaçak yöntemi olan “sayaca fiziki müdahale ederek kaçak kullanma” yı ise PC başından sayaç üzerindeki verilerin saatlik verileri, tüketim veya çekilen akımları analiz edildiğinden sayaca yapılacak müdahaleyi öngörüp kayıp-kaçak oranlarımızı ciddi oranda düşürmektedir.

-    Enerji kesintisi olma riski yüksek olan trafo dağıtım panolarının yenilenmesiyle kesinti sürelerimizim minimize edilmesi.


-    Gerilim düşümlerinin engellenebilmesi için trafo bazlı yük dengelemesi yapılması gibi faydalar sağlamakta.

 
-    Enerji açma ve kapama işlerinde personel kullanılmadığı için zaman kaybının en kısa süreye indirilmesi sağlanmakta.

 

iHaber: Metin Bozkurt 

 

Resmi İlanlar