MALAZGİRT Haber Girişi : 03 Eylül 2024 00:28

Muş ve Malazgirt’in gözdesi Süphan Dağı’nda beyaz seviyesi alarm veriyor!

Muş ve Malazgirt’in gözdesi Süphan Dağı’nda beyaz seviyesi alarm veriyor!
Süphan Dağı’nda buzullar erimeye devam ediyor. Küresel ısınmayla birlikte beyazlık seviyesi azalan dağ alarm veriyor. Ayrıca Ağrı Dağı'ndaki buzul örtüsünün de azalması endişelendirdi.

ALPARSLAN DİYARI- Türkiye’nin en büyük 3. dağı olan Süphan Dağı’nda beyazlık seviyesi dikkat çekiyor. Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle yüksek rakımlı Türkiye'nin en yüksek zirvelerinden olan Süphan Dağı’ndaki buzullar hızla erimeye devam ediyor. Topraklarının bir kısmı Bitlis’te yer almasına rağmen en güzel manzarası Malazgirt’te bulunan ve Muş ve ilçeleri için önemli bir yere sahip olan dağ yöre halkı tarafından büyük bir değere sahip.

 

BUZULLAR ERİYOR

 

Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar, dağın zirvesini kaplayan buzulların miktarında belirgin bir azalmaya yol açtı. Son yıllarda artan sıcaklıkların etkisiyle Süphan Dağı'nın zirvesini kaplayan buzullar hızla erimeye devam ediyor.

 

GÖZLE GÖRÜLÜR DÜŞÜŞ VAR

 

Öte yandan bu yıl da Iğdır’dan net bir şekilde gözlemlenen Ağrı Dağı'nın zirvesindeki buzulların erimesi sonucu, dağın beyazlık seviyesi biraz daha azaldı.

 

 

ENDİŞEYE YOL AÇTI

 

Küresel ısınma ve sıcak hava dalgalarının etkisiyle buzul kütlesindeki küçülme, dağın zirvesindeki beyaz görünümün daha da azalmasına yol açtı. Süphan Dağı ve Ağrı Dağı'nın buzul örtüsünün gelecekte daha fazla küçülme tehlikesi her yıl daha da artıyor.

 

Haber: Veysel Eşin

 

 

 

Resmi İlanlar