Muş İl Özel İdaresi ve İtalya’dan Mirabello Sannitico Belediyesi ortak çevre projesi yürütecek. Projenin ayrıntıları da belli oldu.
İklim ve çevre sorunları temelinde Türk ve AB yerel yönetimleri arasında iş birliği ve kapasitenin geliştirilmesinin hedeflendiği proje kapsamında Türkiye ve AB'deki yerel yönetimler arasında iklim ve çevre temelinde sürdürülebilir işbirliğinin kurulması ve yerel yönetimlerin ve STK'ların Atık Yönetimi uygulamasına ilişkin kapasitelerinin geliştirilmesinin amaçlandığı projenin süresi 12 ay. Projenin ortakları arasında Muş İl Özel İdaresi ve İtalya’dan Mirabello Sannitico Belediyesi yer alıyor. İştirakçiler ise Muş Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.
Projenin uygulanması için sırasıyla;
1- Proje Ofisinin Kurulması, Proje Ekibinin Belirlenmesi,
2- Proje Açılış Basın Toplantısı ve Diğer Uygulama Faaliyetleri,
3- Eğitim Faaliyetleri:
• 40 Saat 20 kişi “Çevre Koruma Alanı Çöp ve Atık Maddeler” Eğitimi,
• 24 Saat 40 kişi “Çevre Koruma Bilinci” Eğitimi,
• 5 Grup*30 Kişi*8 saat Öğrenciler için” Sıfır Atık ve İklim Değişikliğine Uyum” Eğitimi, 5 Grup*30 Kişi*8 saat Gençler için” Sıfır Atık ve İklim Değişikliğine Uyum” Eğitimi gerçekleştirilecektir. Eğitimler MEB/Üniversite müfredatına göre yapılacaktır. Çevre ve iklim değişikliği ile ilgili eğitim faaliyetlerine 360 kişinin katılım göstermesi beklenmektedir.
4- Sürdürülebilir İş Birliği Kapasite Artırma Faaliyetleri:
• “İyi uygulamaların paylaşılması” işbirliği çalıştayı,
• “Atık Yönetimi ve Geri dönüşüm” Bilgilendirme toplantısı,
• “Çalışma ziyaretleri”,
• “Geri dönüşüm ve Atık Yönetimi” Saha Ziyaretleri,
• “Hazırlık Ziyareti” ve “Final ziyareti” gerçekleştirilecektir. Sürdürülebilir İş birliği ve kapasite artırma faaliyetlerine 140 kişinin katılım göstermesi beklenmektedir.
5- Eylem Planı Faaliyetleri:
İlimizin “Çevre Eylem Planını” hazırlamak için 2 toplantı ve bir “Eylem Planı” çalıştayı yapılacaktır. “Çevre Eylem Planı” çalışmalarının tamamı ayni katkı olarak yapılacaktır. Muş çevre eylem planın hazırlanması çalışmalarına 140 kişinin katılım göstermesi beklenmektedir.
6- Farkındalık Faaliyetleri:
• Paydaşlar ve Halka yönelik ”Çevre Sorunları ve İklim değişikliğine uyum” Toplantıları,
• Yerel yönetimler ve Muhtarlar için “İklim değişikliğine uyum ve Atık yönetimi” Semineri,
• “Çevre ve İklim Değişikliği“ Bilinçlendirme Semineri,
• “Bir Çocuk Bir Ağaç” Köylerde Ağaçlandırma” Etkinliği (Ayni Katkı),
• “Çevre Koruma Tanıtım Günleri” Etkinliği (Ayni Katkı) yapılacaktır.
• TR-AB dillinde “Sağlıklı Çevre ve Atık Yönetimi ile Ortak Avrupa kültürü ve Eş-şehirlerin tanıtımı” konusunda sonuç kitabı hazırlanarak ortaklar tarafından dağıtılacaktır. Farkındalık faaliyetlerine 450 kişinin katılım göstermesi beklenmektedir.
7- Proje değerlendirme çalışmaları yapılacaktır. Elde edilen verilere göre “raporlamalar” yapılacaktır.
Projeyle ilgili yapılan açıklamada, “Projede yer alan paydaşların "Çevre ve Uyum" alanında Avrupa’daki iyi uygulamaları görmeleri amacıyla iki ülke arasında karşılıklı "Çalışma ve İşbirliği" ziyaretleri planlanmıştır. “Çevre Koruma ve İklim Değişikliğine Uyum” proje uygulama başlığında iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla mesleki kapasite gelişiminin sağlanması amacıyla Türkiye ve İtalya'ya saha gezileri düzenlenecektir. Proje başında ve proje sonuna doğru iki çalışma ziyareti gerçekleştirilecektir. İyi uygulamaların paylaşılması, teknik işbirliği ve ortak ağ oluşturulmasına yönelik faaliyetlerle ileriye yönelik planlama yapılacaktır.” denildi.
HABER: EMRULLAH ÖZBEY