MUŞ Düzenleme Tarihi : 03 Ekim 2023 08:00 Haber Girişi : 03 Ekim 2023 00:42

Muş ve ilçelerinin kurtuluşu olacak! Nihayet hayata geçiyor… Muş Ovası’nda 1000 yıllık hasret sona eriyor

Muş ve ilçelerinin kurtuluşu olacak! Nihayet hayata geçiyor… Muş Ovası’nda 1000 yıllık hasret sona eriyor
Muş’un kurtuluşu olarak görülen Muş Ovası’nın sulama projesi nihayet hayata geçiyor. Projenin önümüzdeki yıllarda tamamlanarak hayat geçmesiyle ekonomiye 1 milyar TL katkı sağlanacak.

ALPARSLAN DİYARI- Muş Ovası tarım arazisi bakımından Türkiye’nin en büyük 3. Ovası konumunda. Ancak bu verimli topraklarda yüzyıllardır bir sulama projesinin olmaması tepki çekiyordu. AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek ve Muş Vakfı'nın girişimleriyle sulama projesi için devlet onayı çıktı.

 

 

 

Muş'a çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunan Muş Eğitim Kalkındırma Vakfı (Muş Vakfı) başkanı Ulvi Eroğlu, Muş Vakfı Onursal Başkanı Dr. Orhan Sami Gültekin ve Muş Vakfı yönetimi yıllardır hayyali kurulan 'Muş Ovası Sulama projesi'ni yerinde ziyaret etti.

 

 

 

 

1000 YILLIK HASRET SONA ERİYOR

 

24 Şubat 2023’te ihale edilen projede çalışmalar başladı. Son iş bitimi ise 8 Mart 2027 olarak belirlendi. Çalışmalar tamamlandığında kentin özleminin çektiği 1000 yıllık hasret sona erecek.

 

 

 

Proje ile ilgili kaynaklardan edinilen bilgilere göre, işin yer teslimi yapılmış olup firma tarafından şantiye kurulumu çalışmalarında sona gelindi. Ekim ayı içerisinde imalatlara başlanılması planlanıyor.

 

 

KAPALI BORULU SULAMA SİSTEMİ OLACAK

Tamamlandığında 160 bin 748 dönüm alan sulama suyuna kavuşacak. Bu etap kapsamında 2 adet pompa istasyonu bulunuyor. Yaklaşık 18 km beton kanal yapılarak arıncık regülatöründen alınacak su bu kanallarla pompa istasyonlarına getirilecek. Bu istasyonlardan borulu sisteme su verilerek arazilere ulaştıracak.  Arazi sahibi vatandaşlar ise suyu alarak tarlalarını sulayabicekler. Bu sayede hem su israfı azalmış olacak hem de tüm arazilere su ulaşmış olacak.

 

 

1 MİLYAR TL KATKI SAĞLAYACAK

 

Kapalı borulu sulama sistemi ile birlikte su kayıpları engellenecek olup topraklar düzensiz sulama ile değil, yeterli miktarda su alarak toprakların çoraklaşması da engellemiş olacak. Tüm etapların tamamlanması ile ilimiz göç alan, tarımsal sanayinin geliştiği, çiftçilerimizin ekonomik gelir seviyesi de yükselecek.  Ekonomik gelir seviyesi yükselmesiyle birlikte milli ekonomiye yaklaşık  olarak yıllık 1milyar liralık bir katkı sağlanması hedefleniyor.

 

HABER: EMRULLAH ÖZBEY

 

Resmi İlanlar