MUŞ Haber Girişi : 15 Aralık 2023 11:42

Muş ve ilçelerinde tüm çiftçiler bilmek zorunda! İnekler üzerinde hayrete düşüren bir özelik keşfedildi…

Muş ve ilçelerinde tüm çiftçiler bilmek zorunda! İnekler üzerinde hayrete düşüren bir özelik keşfedildi…

 

 

 

ALPARSLAN DİYARI- İnekler üzerinde çalışma yapan araştırmacılar, hayrete düşüren bir özellik keşfetti. İklim değişikliğinin etkisini daha fazla gösterdiği son dönemde, metan emisyonuna neden olan inekler hakkında ciddi kararlar alınması gerekecekti. Çiftçiler kara kara düşünmeye başlamıştı. Şimdi ise iyi haber geldi. Çok daha az emisyona neden olan inekler keşfedildi. Ayrıca bu ineklerin süt veriminin aynı kaldığı açıklandı. Dünyadaki tüm çiftçiler bunu acilen öğrenmeli.

 

SİNDİRİM SİSTEMLERİNDE ÜRETİLİYOR

 

Bilim adamlarının bulguları 13 Aralık'ta Yeni Zelanda Tarımsal Araştırma Dergisi'nde yayınlandı. İnekler, midelerinde, yemlerinin fermantasyonu sonucu metan üreten mikroplar bulunduğundan, yiyecekleri sindirirken doğal olarak metan üretirler.

 

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE EN FAZLA KATKIDA BULUNAN MADDE

 

Bilim adamları daha önce yüksek kaliteli yemlerin sindirimi zor olanlara göre daha az metan ürettiğini bulmuşlardı. Metan, karbondioksitten sonra iklim değişikliğine en fazla katkıda bulunan ikinci maddedir. Hem doğal olarak hem de insan faaliyetlerinin bir yan ürünü olarak üretilen güçlü bir sera gazıdır.

 

 

Ancak ineklerden gelenler gibi bazı doğal metan kaynakları kaçınılmazdır. Yeni çalışmada bilim insanları 45 İrlanda süt ineğini ürettikleri metan emisyon miktarına göre sıraladı. Daha az üretenlerin aynı miktarda süt ürettiği görüldü.

 

 

BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

 

Bazı ineklerin neden diğerlerinden daha düşük emisyona sahip olduğu belirsizliğini koruyor; ancak araştırmacılar, ineklerden kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılmasının atmosferdeki metan seviyelerini büyük ölçüde azaltabileceğini ve bunun da dünyayı sera gazı azaltma hedeflerine yaklaştırabileceğini bildirdi.

 

 

İLGİSİ OLMAYAN BİR ÖZELLİK

 

Araştırmanın baş yazarı, "Artık metan emisyonları, yenen kuru madde kilogramı başına üretilen beklenen ve ölçülen enterik metan arasındaki farkla hesaplanır. Artık metan daha önce süt üretimi gibi hayvan üretkenliği özellikleriyle ilgisi olmayan bir özellik olarak tanımlanmıştı."

 

 

DAHA AZ METAN DAHA VERİMLİ HAYVAN

 

Massey Üniversitesi, Teagasc ve VistaMilk'ten Katie Starsmore bir açıklamada şunları söyledi. "Bu çalışmanın amacı, bu özelliğin, kuru madde alımı başına beklenenden daha az metan üreten ve dolayısıyla daha verimli olan hayvanları sıralama ve seçme yeteneğini araştırmaktı. Bu çalışmadaki ortalama süt ineği günde 352 gram enterik metan yayıyor ve 16,6 kilogram kuru madde yiyordu."

 

"Hayvanları artık metan miktarına göre sıralamak, günlük metan çıkışında yüzde 15 oranında bir azalmayla sonuçlandı ve üretkenlik üzerinde hiçbir etki yaratmadı. Beklenenden daha az metan üreten, aynı süt miktarını ve aynı ağırlığı üreten hayvanlar var." Genel olarak, bilim insanları gelecekte yalnızca daha az miktarda metan üreten inekleri kullanma fırsatını temsil ediyor.

 

"HABER MERKEZİ" 

 

Resmi İlanlar