Türkiye’de tütün üretimi, devlet destekli projeler ve yeni yatırımlarla hız kesmeden büyüyor. 2024 yılı itibarıyla 26 il, 113 ilçe ve 2 bin 301 köyde 120 bin ton sözleşmeli tütün üretimi gerçekleştirildi.
ALPARSLAN DİYARI- Muş başta olmak üzere Diyarbakır ve Batman’da hayata geçirilen yeni tütün işleme tesisleri, bölgenin tütün üretim kapasitesini artırarak çiftçilere büyük bir ekonomik kazanç sağlamayı hedefliyor.
MUŞ TÜTÜN ÜRETİMİNDE GÜÇLÜ BİR KONUMDA
Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, yaptığı açıklamada Türkiye’nin oryantal tütün üretiminde dünya lideri olduğunu vurguladı. 48 ülkeye gerçekleştirilen ihracatın her yıl arttığını belirten Solgun, “Türkiye tütünü, dünyada tek başına içilebilir özelliğe sahip ender tütünlerdendir. 2024 yılında 120 bin ton tütün ürettik ve bunun 53 bin tonunu ihraç ettik. Muş, Diyarbakır ve Batman’da kurulan yeni tesisler ile birlikte 2025 yılında hedefimiz 140 bin ton üretime ulaşmak ve bunun 60 bin tonunu ihraç etmek” dedi.
MUŞ VE BÖLGEDEKİ YATIRIMLARLA ÜRETİM ARTACAK
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tütün ekim izni olan illerde üretimi artırmak için atılan adımlara dikkat çeken Solgun, özellikle Diyarbakır OSB’de açılan üç yeni işleme tesisinin büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Diyarbakır, Batman ve Muş'ta kurulan tesisler ile:
✔ Yaş tütün, tarladan doğrudan fabrikaya taşınacak.
✔Üretim süreci hızlanacak ve kalite standartları yükselecek.
✔Çiftçilerin sözleşmeli üretim modeliyle daha güvenli bir gelir elde etmesi sağlanacak.
Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Diyarbakır Başkanı ve MAF Tobacco firma ortağı Mehmet Ali Sağır, Diyarbakır OSB 3. Etap’ta 17 bin 500 metrekare alana kurulan tesisin, sadece Diyarbakır’a değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun tamamına hizmet edeceğini belirtti. Sağır, "Çiftçilerimizle sözleşmeler imzalamaya başladık. Birçok çiftçimiz, uzun yıllar sonra yeniden tütün üretimine dönecek. Amacımız tütünde dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli üretimi desteklemek" diye konuştu.
TÜTÜNDE YERLİ ÜRETİM ARTIYOR: HEDEF %45
Şeyhmus Solgun, Türkiye’de özellikle Muş’un da içinde olduğu 10 ilin tütünlerinin, düşük nikotin ve yüksek şeker oranı nedeniyle dünya pazarında büyük talep gördüğünü söyledi.
7255 Sayılı Kanun çerçevesinde tütün mamulü üreticilerinin yerli tütün kullanım zorunluluğu her yıl artıyor:
2022 – %17
2023 – %21
2024 – %25
2025 – %30
Solgun, bu oranın Cumhurbaşkanı kararıyla %45’e çıkarılmasını talep ettiklerini belirterek, "Yerli tütün kullanım oranı arttıkça, ülkemize olan ekonomik katkı da büyüyecektir" dedi.
Türkiye'nin tütün sektöründe güçlü bir konuma sahip olduğunu vurgulayan yetkililer, Muş ve bölgedeki yeni yatırımların, tütün üreticilerinin geleceğini daha da güçlendireceğini belirtiyor.
HABER MERKEZİ