VARTO Haber Girişi : 29 Ağustos 2024 08:11

Muş Varto Doğa Kültür ve İnanç Festivali devam ediyor: Önce dua sonra halay

Muş Varto Doğa Kültür ve İnanç Festivali devam ediyor: Önce dua sonra halay
Muş'un Varto ilçesinde, 4 gün sürecek olan "3. Varto Doğa, Kültür ve İnanç Festivali" dualarla başladı ve coşkulu halaylarla devam etti.
Muş Varto Doğa Kültür ve İnanç Festivali devam ediyor: Önce dua sonra halay

ALPARARSLAN DİYARI-Varto Belediyesi, Varto-Gımgım Hızır Mekanı ve Doğa Koruma Derneği, Berlin Varto Derneği ve Rhermain Varto Derneği tarafından düzenlenen festival, bu yıl "İnancımızla ikrarlı, doğamızla rızalı, dilimizle dirençli, irademizle güçlüyüz" şiarıyla gerçekleştiriliyor.

 

 

BİRLİKTE KAZANMA VURGUSU

 

Festivalin ikinci gününde önce kutsal mekanlar ziyaret edildi, dualar edildi. Dernek üyeleri ve vatandaşlar, birlik ve beraberlik içinde halaylar çekip deyişler söyledi. Gımgım Hızır Mekanı ve Doğa Koruma Derneği Başkanı İmam Balsever, dayanışma ve birlik mesajı vererek, “Festivalimiz ilk iki yıl çok coşkulu geçti. Birlikte olduğumuz müddetçe kazanabiliriz. Niyet olmadı mı, Hızır da yardımcı olmaz. Bu yolu sürdürebilmek için kültürümüze sahip çıkmamız lazım,” dedi.

 

 

SESSİZLİĞİ BOZMA UMUDU

 

Varto Belediye Başkanı Gıyasettin Aydın ise festivalin, ilçe halkının birlik ve beraberliğinin en güzel örneği olduğunu vurguladı. Aydın, “Bu festival, bir nebze de olsa mevcut sessizliğin sonlanmasına vesile olacak. Belediye olarak bu tür etkinlikleri daima destekleyeceğiz,” dedi.

 

 

 

 

DİL VE İNANÇ VURGUSU

 

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu İnanç Komisyonu üyesi Narin Gülçiçek Ana, dilin ve inancın korunmasının önemine dikkat çekerek, "Xızır’ın dili, inancımızın dilidir. Bu nedenle dilimize sahip çıkılmalı. Atalarımız bu yolu zorluklarla sürdürdü, biz de bu inancı devam ettirme sorumluluğuna sahibiz,” ifadelerini kullandı.

 

 

KUTSAL YEMEKLERLE BEREKETLENDİ

 

Festival kapsamında yapılan konuşmaların ardından katılımcılar, kitlesel olarak Pir Seyyid Nesimi türbesini ziyaret ederek dua ettiler. Bu sırada tepsilerde kutsal yemekler pişirildi ve her katılımcı, kutsal yemeklerden lokmasını alarak bereketlendi. Ardından, ilçe meydanında davul-zurna eşliğinde coşkulu halaylar çekildi ve festivalin ikinci günü büyük bir coşkuyla devam etti.

 

 

 

HABER SEVDA BALKAYA

Resmi İlanlar