MUŞ Haber Girişi : 17 Eylül 2024 10:11

Muş’un Suboyu köyünün feryadı devam ediyor: Kanalizasyon atıkları sağlığı tehdit ediyor! Yetkililerden hâlâ ses yok!

Muş’un Suboyu köyünün feryadı devam ediyor: Kanalizasyon atıkları sağlığı tehdit ediyor! Yetkililerden hâlâ ses yok!
Muş merkeze sadece 7 kilometre uzaklıktaki Suboyu köyü, aylardır devam eden kanalizasyon atıkları sorunuyla boğuşuyor.

ALPARSLAN DİYARI- Yaklaşık bir ay önce yetkililere seslerini duyurmak isteyen köy halkı, hâlâ bir çözüm bulamadı. Köydeki yaşam her geçen gün daha zor hale gelirken, 250 nüfuslu köy sakinleri çaresizlik içinde beklemeye devam ediyor.

 

Kanalizasyon Suları Köyü Terk Etmiyor

 

Kırköy Belde Belediyesi’nden gelen kanalizasyon atıkları, dere yoluyla Suboyu köyüne ulaşmaya ve köyün içme suyu kaynaklarıyla tarım alanlarını kirletmeye devam ediyor. Köy muhtarı Nesip Akar, bir önceki açıklamasında yetkililere çağrı yapmış ancak sorun çözülmemişti. "Koca bir beldenin pisliği üzerimize akmaya devam ediyor. Yetkililerimizden hâlâ bir adım göremedik," diyen Akar, köylülerin sabrının tükendiğini belirtti.

 

 

SAĞLIK SORUNLARI ARTIYOR, KÖYLÜLER TEDİRGİN

 

Köyde hastalık vakaları ve sağlık sorunları her geçen gün artıyor. Muhtar Akar, hayvanlarının kirli suyla beslendiğini ve bu durumun hem insan sağlığı hem de tarım açısından büyük risk oluşturduğunu belirtiyor. “Her geçen gün daha fazla endişeleniyoruz. Tarlalarımızı ve bahçelerimizi bu kanalizasyon suyuyla sulamak zorunda kalıyoruz. İçme suyumuz bile risk altında,” diyen Akar, köy halkının her an daha büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceği konusunda uyardı.

 

 

YETKİLİLERDEN HÂLÂ BİR MÜDAHALE YOK

 

Suboyu köyü sakinleri, devletin ve yerel yönetimlerin bir an önce harekete geçmesini bekliyor. Muhtar Akar, Kırköy Belde Belediyesi ile bir görüşme yaptığını ve sorunun farkında olduklarını öğrendiğini söylemişti. Ancak geçen süreye rağmen bir çözüm sağlanmadı. Köy halkı, kanalizasyon sularını önlemek için bir arıtma tesisi kurulmasını ve bu tehlikeli durumun sona erdirilmesini talep ediyor.

 

CUMHURBAŞKANI VE VALİYE BİR KEZ DAHA ÇAĞRI

 

Köylüler adına bir kez daha seslenen Muhtar Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Muş Valisi Avni Çakır’a çağrıda bulundu: “Cumhurbaşkanımızın ve Muş Valimizin, bu ciddi sağlık tehdidine karşı bize sahip çıkmasını istiyoruz. Yetkililer artık sesimizi duysun, sağlıklı bir yaşam için bir adım atsın.”

 

Suboyu köyü, sağlıklı ve temiz bir yaşam için acilen çözüm bekliyor. Köy halkı, yetkililerin bu soruna duyarsız kalmaması ve yaşanan sıkıntılara son vermesi için umutla bekliyor.

 

HABER SEVDA BALKAYA

Resmi İlanlar