MUŞ Haber Girişi : 24 Temmuz 2024 12:39

Muş’un muhteşem doğası şaşırtmaya devam ediyor: Yazın bile soba yakıyorlar

Muş’un muhteşem doğası şaşırtmaya devam ediyor: Yazın bile soba yakıyorlar
Muş, kış mevsiminin çetin ve uzun geçtiği kentlerin başında gelirken, yüksek rakımlı bölgelerde yaşayanlar yaz mevsiminde de serin hava nedeniyle soba yakarak ısınıyor.

ALPARSLAN DİYARI-  Hava sıcaklığının düşük olduğu yüksek rakımlı yaylalarda konaklayan göçerler, serin günlerde soba yakarak ısınmaya çalışıyor.

 

 

RAKIM 2 BİN 500

 

 

Kurtik Dağı'ndaki 2 bin 500 rakımlı yaylada dört ay geçiren göçerler, akşamları çadırlarda kurulan sobanın etrafında toplanarak ısınıyor. Göçerler, gündüzleri hayvanlarını otlatırken, akşamları soğuk hava nedeniyle soba başında bir araya gelerek sohbet ediyorlar.

 

 

Muş'un zorlu doğa koşullarında hayatını sürdüren bu insanlar, hem kışın sert geçmesi hem de yazın yüksek rakımlı bölgelerde serin havanın hâkim olması nedeniyle soba yakarak ısınmak zorunda kalıyorlar. Göçerler, bu şartlara rağmen doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarmaya çalışıyor.

 

 

SOBA ETRAFINDA YAŞAM

 

 

 

Göçerlerin yaşamı, çadırlarda kurulan sobaların etrafında geçiyor. Soğuk havalarda soba etrafında toplanan aileler, hem ısınıyor hem de birlikte vakit geçiriyorlar. Çocuklar soba etrafında oyun oynarken, büyükler ise çaylarını yudumlayarak sohbet ediyorlar. Göçerlerin bu zorlu koşullara rağmen hayata tutunmaları ve geleneklerini sürdürmeleri takdirle karşılanıyor.

 

 

 

 

Muş'un yüksek rakımlı yaylalarında yaşayan göçerler, yazın serin havalarda bile soba yakarak ısınmak zorunda kalmalarıyla dikkat çekiyor. Doğanın zorlu koşullarına rağmen yaşamlarını sürdüren bu insanlar, azim ve dayanıklılıklarıyla örnek teşkil ediyor.

 

 

KAYNAK: ANADOLU AJANSI
 

Resmi İlanlar