MUŞ Haber Girişi : 10 Mart 2024 12:15

Muş’un meşhur 12 yemeği! En lezzetlisi hangisi?

Muş’un meşhur 12 yemeği! En lezzetlisi hangisi?
Muş, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir Anadolu kadim şehridir. Bu Anadolu kadim şehri, tüm Anadolu esintilerini yemeklerinde barındırmaktadır. Bu yazıda, Muş’un en meşhur lezzetlerini sizlere aktaracağız.

ALPARSLAN DİYARI- Muş'un zengin mutfağı, kendine özgü lezzetler sunan bir mutfaktır. Bu muazzam lezzetler arasında öne çıkan başlıca yemekleri sizler için derledik. Muş’un en özel lezzetleri şöyle sıralanmıştır:

 

Muş Köftesi (Hafta Direği)

 

Muş'un en özel tatlarından biri Muş köftesidir. Muş köftesi, yağsız etin köftelik bulgur ile birlikte yoğrulması ile hazırlanır. Avuç içine alınıp sıkıca şekil verilen köfte, içerisine; kıyma, soğan, ceviz içi ve pirinç karışımı eklenerek tekrar kapatılır. Tuzlu suda haşlanarak pişirilen köfteler, servis edilmeden hemen önce üzerine tereyağı ve salçalı sos dökülerek sunulur.

 

 

Hez Dolması

 

Hez dolması, Muş’un geleneksel dolmaları arasında yer alır. Yağlı kıyma ya da kuşbaşı et ve pirinç ile birlikte yoğrulan hez dolmasının içi, haşlanmış lahana yapraklarına sarılarak hazırlanır. Tencereye sumak suyu eklenerek pişirilen dolma, enfes bir lezzete sahiptir. Hez dolması, Muş’un dağlarında yetişen hayvanların etlerinden yapılması ile oldukça aromatiktir.

 

Domatesli Lahana Dolması (Kırkçikli Kelem Dolması)

 

Yağlı kıyma, domates ve bulgur ile hazırlanan dolma, lahana yapraklarına sarılarak yapılır. Lahana yaprakları, domates ile birlikte tencereye konulur. Tencereye yerleştirilen dolmalar pişirilir. Servis öncesinde dolmaların üzerine biberli yağ gezdirilir.

 

 

Çorti

Kış aylarında tüketilen çorti; buğday, salça, soğan, tereyağı, kemikli et ve çorti malzemeleri kullanılarak yapılır. Çorti, uzun bir pişme ve hazırlık sürecine sahiptir; ancak sonucu nefistir.

 

Keşkek

Nohut ve kabuğu alınmış buğday taneleri kullanılarak hazırlanan keşkek, önceden pişirilmiş et ile birlikte toz biber eklenerek pişirilir. Bu yemekte tüm malzemeler iyice harmanlanır. Servis öncesinde üzerine ufak doğranmış kuru soğan serpilir. Bu Muş lezzeti, oldukça nefistir ve mutlaka denenmesi gerekir. Keşkek, Muş’ta uzun yıllardan beri; düğünlerin, bayram sofralarının ve özel gün yemeklerinin vazgeçilmezidir.

 

Muş Böreği

 

Muş böreği, incecik açılan hamurun içerisine kıyma konularak hazırlanan bir börek çeşididir. Lezzetini; bol soğan, kıyma ve baharatlardan alan Muş böreği, nefis bir börek çeşididir. Üzerinde eritilmiş tereyağı gezdirilerek fırında pişirilir.

 

 

 

Cavbelek

 

Muş mutfağının geleneksel yemeklerinden biri cavbelektir. “Kurut” adı verilen geleneksel bir yemektir. Kurut, un ve bulgur ile pişirilen bir yemektir ve Muş sofralarında oldukça sevilerek tüketilir.

 

Mırtoğe

Muş'un geleneksel kahvaltı sofralarında sıklık ile yer alan mırtoğe, un ve yağın kavrulup üzerine yumurta kırılarak yapılması ile hazırlanır. Mırtoğe, bir çeşit omlet benzeri bir yemektir.

 

Herse

 

Muş'ta düğün, bayram gibi özel günlerde yapılan bir yemektir. Haşlanmış etlerin önceden haşlanmış buğday ile karıştırılması ile elde edilen Herse, Muş'un en lezzetli yemeklerinden biridir.

Kaburga Dolması

 

Kaburga dolması, Muş mutfağında etin ana malzeme olduğu bir yemek çeşididir. Bu dolma, özellikle özel günlerde tercih edilen bir yemektir. Kaburga dolması, pirinç ve küp küp doğranmış ciğer ile hazırlanan iç harcın kaburgaya doldurulup fırında kızartılması usulü ile yapılır.

 

 

 

Muş Usulü Kenger

 

Muş'un soğuk ikliminden dolayı kengerin yazın turşusu yapılır, kışın ise kullanılır. Hem kahvaltılarda hem de yemeklerde kullanılır. Kenger; süt, yumurta, un ve tuz ile yapılan krep hamuru kıvamına getirilerek hazırlanan bir yemektir.

 

Ayran Aşı

 

Muş'un sıcak günlerinde serinlemek için tercih edilen ayran aşı, un ve yoğurttan yapılan bir çorba türüdür. İçerisine nane ve tuz eklenerek lezzetlendirilir. Ayran aşı, hem besleyici hem de ferahlatıcı bir alternatiftir.

 

"HABER VEYSEL EŞİN"

 

 

Resmi İlanlar