MUŞ Haber Girişi : 14 Eylül 2023 10:28

Muş’un kara kışta vazgeçilmez ayakkabısı: Kara Lastik

Muş’un kara kışta vazgeçilmez ayakkabısı: Kara Lastik
Muş ve çevre illerinde özellikle yaşlı insanların vazgeçilmezi olan ve kış aylarında giyilen kara lastik ayakkabı satışları da canlılık kazandı.

ALPARSLAN DİYARI-Muş’ta kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte Anadolu insanının vazgeçilmezi olan kara lastik ayakkabı satışları da artış gösterdi. Eskiye dönüşünde bir temsili olan kara lastik ayakkabı, karlı yollarda kaymamasından dolayı özellikle yaşlı ve köyde yaşayan vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

 

 

 

 

MUŞLU VATANDAŞLAR KARA LASTİĞE YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

 

Yaşlıların kış aylarında ayağından çıkarmadığı Anadolu kültürünün öz unsurlarından olan kara lastik ayakkabıya Muşlu vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. Sonbaharın gelişiyle birlikte ayakkabısını yenilemek ve kış aylarına uygun hale getirmek isteyen yaşlı vatandaşların uğrak yeri Minare Mahallesi, Ağaoğlu pasajında kara lastik ayakkabı satan kunduracılar oluyor. 

 

 

 

 

MÜŞTERİ KİTLESİNİ YAŞLI, HANIM VE BEYLER OLUŞTURUYOR

 

Günlük hayatımızda ve günümüz kunduracılarında satışı yapılmayan içi yünlü deri kara lastik ayakkabılar halen Minare Mahallesi, Ağaoğlu pasajına kunduracılık mesleğini devam ettiren esnaflar tarafından ya da mesleğini babadan devralan birkaç ayakkabıcı da satışa sunuluyor. Müşteri kitlesini yaşlı hanım ve beylerin oluşturduğu bu esnaflar kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kara lastiklerini de görücüye çıkarıyor ve satışa sunuyor. 

 

 

 

 

DAYANIKLI VE UCUZ AYAKKABI OLMASI TALEBİ ARTIRIYOR

 

Ucuzluğunun yanı sıra sıcak tutması ve özellikle kayganlık oranının sıfır olmasından dolayı yaşlıların öncelikli tercihi olduğunu belirten Çarşı’da kara lastik ayakkabı satışı yapan Ahmet Yılmaz, "Kara lastik ayakkabılarımız geçmişten bugüne gelmesinin ve hala kullanılıyor olmasının en büyük sebeplerinden biri sağlam dayanıklı ve kolay kolay yırtılıp eskimeyen türden olması. Bir diğer özelliği ise ucuz olması. Köy kesimi bu ayakkabılar sayesinde sonbaharda çamurlardan korunuyor, kışın ise karda kaymaktan. Bu mevsimde satışlarımız artıyor yaz aylarında ise elimizde kalan ayakkabı olursa depolara kaldırıyoruz ve bir dahaki kış tekrar satışa sunuyoruz" dedi.  

              

Haber: Kader Akçil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resmi İlanlar