MUŞ Haber Girişi : 14 Şubat 2024 12:58

Muş tarımında yeni yol haritası: Stratejik üretim toplantısı yapıldı!

Muş tarımında yeni yol haritası: Stratejik üretim toplantısı yapıldı!
Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın’ın katılımıyla Tarımsal Üretim Planlaması bilgilendirme toplantısı yapıldı.

ALPARSLAN DİYARI- Muş'ta tarım sektörünün gelişimi ve verimliliği için önemli bir adım atıldı. Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Tarımsal Üretim Planlanması" konulu toplantıda, Muş'un tarımsal potansiyelini değerlendirmek ve gelecek yıllara yönelik stratejik planlar oluşturmak konuları ele alındı. 

 

 

 

 

 

Ülkemizde Tarımsal Üretimin Planlanması kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen İl bilgilendirme toplantılarının Muş ayağı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın başkanlığında, planlamadan sorumlu birimlerin daire başkanları ile konu uzmanlarının katılımıyla İl Müdürlüğünde gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

“KAYNAKLARIN ETKİN VE PLANLI KULLANILMASI ZORUNLU HALE GELMİŞTİR”

 

 

Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı arttırmıştır. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir.

 

 


“DÜNYADA YAŞANAN PANDEMİ, GIDA ARZ VE TALEP DENGESİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

 

 


Dünyada yaşanan pandemi, gıda arz ve talep dengesini olumsuz etkilemiş, ülkemize komşu bölgelerdeki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırmıştır.

 

 

 

 

 


#ÜRETİMİNÜRETİCİNİNYÜZYILI

 

 


Uzun yıllardır dile getirilen, tüm paydaşların mutabık olduğu devrim niteliğindeki tarımsal üretim planlamasının #ÜretiminÜreticininYüzyılı yaklaşımıyla yola çıktığımız TÜRKİYE YÜZYILINDA hayata geçirilmesi için ilk adımları atıyoruz.

 

 

 

 

 

“TARIMSAL ÜRETİMİN PLANLANMASI YÖNETMELİĞİ" 14 EYLÜL 2023’TE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.

 

 


Bu kapsamda Anayasanın 45 inci maddesinde belirtilen “tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak" amacıyla 5488 sayılı Tarım Kanununda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanmasında Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretim planlamasının uygulanmasına yönelik “Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği" 14 Eylül 2023’te yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

 


Bu Yönetmelik kapsamında Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum şeklinde düzenlenen toplantıların sabahki oturumu ilde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüm kurum ve kuruluşların yöneticilerine yönelik, öğleden sonraki oturumu ise Tarımsal üretim planlamasından sorumlu Müdür yardımcısı, Şube Müdürleri; İl Planlama sorumlusu İlçe Müdürleri ve Teknik Komite üyesi olan Bakanlık birimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

 

 

Öğleden sonra gerçekleştirilen toplantıya ise Bakanlığın İlgili Genel Müdürleri ve Daire Başkanları, İl Müdürü Mehmet Gün, İl Müdür Yardımcısı Eşref Süne, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ahmet Manap, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Samet Aşkın, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan, Tarımsal Üretim Planlama İl sorumlusu Şehmus Meşe, Malazgirt İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erdem Taşkesen. Bulanık İlçe Müdürü Fırat Özoğul, Varto İlçe Müdürü Çiğdem Özer, Hasköy İlçe Müdürü Nahit Aykut, Korkut İlçe Müdürü İbrahim Hasdemir, Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Halit Karagöz katıldı.

 

 


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı, İl Müdürü Mehmet Gün'ün Muş tarımı hakkında yaptığı sunum ile başladı ve Bakanlığın ilgili genel müdürlüklerinin sunumlarıyla devam etti.

 

 


MUŞ'TA YAPILAN ÇALIŞMALAR GÖZDEN GEÇİRİLDİ

 

 


Bakanlık tarafından düzenlenen İl bilgilendirme toplantıları kapsamında gerçekleştirilen toplantılarda planlama süreci detaylı olarak ele alınarak üretim planlaması kapsamında Muş'ta yapılan çalışmalar gözden geçirilip hayvansal üretim, bitkisel üretim ve su ürünleri alanlarında yapılacak planlı üretimin yol haritası katılımcılara anlatıldı.

 

 


Toplantıya  Bakanlık HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, SGB  Daire Başkanı Salih Sınıkçı, BSGM Daire Başkanı Nadir Uslu, TRGM Tarımsal Üretim Planlama Koordinatörü Sabahattin Keskin, BÜGEM Daire Başkanı Hakan Özer, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mehmet Gün, İl Müdür Yardımcısı Eşref Süne, KTV Şube Müdürü Sami Akan,  DSİ 172.Şube Müdürü Servet Fırat, TMO Başmüdürü İsmail Küpe, Orman İşletme Müdürü Ufuk Çelik, TKDK İl Koordinatörü Bünyamin Süne, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Metin Yıldırak katıldı.

 


“HABER: HARUN SEÇKİN

 

 

Resmi İlanlar