MUŞ Haber Girişi : 02 Aralık 2023 12:51

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Kan Bağışı kampanyasına destek!

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Kan Bağışı kampanyasına destek!
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri Türk Kızılay’ının kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi gösterdi.
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Kan Bağışı kampanyasına destek!

ALPARSLAN DİYARI- Havaların soğumasıyla birlikte kan stoklarında düşüş yaşanan Kızılay Muş Kan Bağış Merkezi, stokları yükseltmek için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Kızılay bu çerçevede Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde stant açarak çalışanları gönüllü olarak kan bağışına davet etti. Yapılan çağrıyla birlikte Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görev yapan 50 personel Kızılay’a kan bağışında bulundu. Türk Kızılay'ının, savaşta, barışta, doğal afetlerde ve ihtiyaç duyulan her an insanların yardımına koştuğuna dikkat çeken Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, “Türk Kızılay'ına biz de kanlarımızla destek olmak istedik. Bu kapsamda Kızılay'a kan bağışında bulunarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalıştık. Bugün başkasına lazım olan kan, yarın bize de lazım olabilir. Birçok insanın hayatını kurtaran yönetici ve personellerimize gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. İhtiyacı olanlara bir nebze de olsa yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bizlere bundan sonra da Kızılay'a destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

 

 

 

“KAN BAĞIŞI KAMPANYASINA GÖSTERİLEN İLGİ SEVİNDİRİCİ”

 

Muş Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Doktor Ahmet Kotan ise, kan bağışı kampanyasına gösterilen ilginin sevindirici olduğunu belirterek; "Bugün de Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne geldik, zaman zaman kurumlara gitmekteyiz. Burada da tüm personeller kan bağışı konusunda oldukça hassas davranarak ne kadar bilinçli ve istekli olduklarını gösterdiler. Kan bağışı organizasyonunda bize yer verip zaman ayıran ve kanları ile bizlere destek olan başta İl Müdürümüz Mehmet Gün olmak üzere tüm yönetici ve personele gösterdikleri nezaket ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz" diye konuştu.

 

 

 

 

"YAZ KIŞ DEMEDEN SÜREKLİ KAN’A İHTİYACI DUYUYORUZ"

 

Vatandaşların soğuk havalarda kan bağışında bulunmamalarının stoklarda azalmalara neden olduğunu belirten Kotan, “Kan bağış kampanyalarımız devam ediyor. Havalar soğumaya başladı. Genellikle soğuk havalarda kan bağışlarında düşüşler oluyor. Vatandaşlarımız soğuk havalarda kan bağışı yapmaya yanaşmıyor. Ancak hastanelerde kan ihtiyaçları devam etmektedir. Hastanelerde lösemi, kanser ve diyaliz hastalarımız düzenli bir şekilde kan almaları gereken hastalardır. Yaz kış demeden sürekli ihtiyaçlar oluyor. Hastaların yanı sıra sezaryen ve diğer alanlarda yapılan ameliyatlarda kana ihtiyaç oluyor. Kan üretimi mümkün olmayan bir sıvı olduğundan dolayı bizim insanlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla her vakitlerde vatandaşlarımızın kan bağışına ihtiyaç duyuyoruz. Kan bağışçılarımızın şunu bilmeleri gerekir ki, geldikleri zaman steril bir ortamda kan değerlerine bakarak kan bağışlarını alıyoruz. Soğuk havaların kan vermede negatif bir etkisi yok. Mevsime uygun giyinildiği zaman yaz ayı ile kış ayları arasında herhangi bir fark olmuyor” dedi.

 

 

 

 

“BU KANLAR İHTİYAÇ SAHİBİ HASTALARA GİDECEK”

 

Kan toplama otobüsünde gerekli tetkiklerin yapıldıktan sonra kan alımı yaptıklarını ifade eden Kotan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgemiz itibariyle Muş’ta ve ilçelerde bütün kan ihtiyaçlarını Kızılay olarak karşılıyoruz. Hastanelerimizde günlük 50 ila 60 üniteye kadar kan kullanımı oluyor. Tıp ve teknoloji her ne kadar ilerlese dahi kan ihtiyacını vatandaşlardan temin ediyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımıza ihtiyacımız var. 18-65 yaş arası bütün sağlıklı bireylerden kan bağışı alabiliyoruz. Öncelikli olarak kan bağışı formumuz var. Formumuzda kan bağışını ve vermenin faydalarını, toplumsal duyarlılık açısından önemli bilgiler yer alıyor. Kan vermemenin insanlarda oluşacak rahatsızlıkları, kendilerinde olabilecek hastalıkları formumuzda yer alıyor ve onlardan bu formu okuyup, doldurmalarını bekliyoruz. Başka hastalıklarla ilgili olarak da birkaç sorular soruyoruz. Örneğin herhangi bir ameliyat geçirmiş mi, endoskopi olsun, başka riskli, bulaşıcı hastalıkların olup olmadığını soruyoruz.  Çünkü biz uygun ve sağlıklı kan almak istiyoruz. Çünkü bu kanlar ihtiyaç sahibi hastalara gidecek. Belki bir gebeye, bebeğe onun dışında yoğun bakımda yatan bir hastaya lazım olabilir.  Bu bağlamda biz hastalarımıza güvenli kanı göndermek istiyoruz.  Bundan ötürü sorgulamamız çok yerinde. Sonrasında 8 ila 10 dakikalık bir sürede kan bağışı işlemlerimiz sürüyor.”

 

 

 

 

“TÜM VATANDAŞLARIMIZI KAN BAĞIŞ OTOBÜSLERİMİZE VE KAN MERKEZİMİZE DAVET EDİYORUZ”

 

Kotan, kan stoklarının sürekli dolu olmasını istediklerini dile getirerek, “Öncelikle tansiyon sonrasında da hemoklobin dediğimiz kan değerlerine bakarak uygun olduğu takdirde bağışları alıyoruz. Yapılan kan bağışları hastanelerde acil vakalarda, kadın doğum ve kalp ameliyatlarında kullanılıyor. Kronik hastalığı olan lösemi hastaları aylık düzenli olarak 3 ila 5 ünite arasında kan alıyorlar. Aynı zamanda bir diğer kronik hastalık ola diyaliz hastaları da aynı şekilde kan almak zorundadırlar. Onun dışında trafik kazalarında ve diğer kanser hastalarında bir sürü kullanım alanı var. Bu nedenlerden dolayı kan stoklarımızın sürekli dolu olmasını istiyoruz. Acil durumlarda insanlar hayatlarını kaybetmekle karşı karşıya kalmasınlar. Bunun için vatandaşlarımızdan kan bağışında bulunmaları desteği bekliyoruz. Sürekli kan stoklarımız dolu olsun, insanlarımız acil kan ihtiyacı nedeniyle mağdur olmasınlar.  Bu nedenle halkımızdan kan verme duyarlılıklarına devam etmelerini talep ediyoruz. Bağışçılarımızdan aldığımız kan üç kişiye can veriyor. Vatandaşlarımız bir yarım saatlerini ayırmaları onlar için zor olmamalı. Çünkü kan herkese lazım. Gün gelir bizlere de lazım olabilir. Yarın bir hastamız olabilir. Fırsatı olan vatandaşlarımız mutlaka kan bağışında bulunmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Onun için tüm vatandaşlarımızı kan bağış otobüslerimize ve kan merkezimize davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

HABER: EMRULLAH ÖZBEY

 

 

Resmi İlanlar