MUŞ Haber Girişi : 26 Eylül 2023 11:54

Muş’tan Kahramanmaraş’a araç almak için gitti: 9 dakikada 572 bin TL dolandırıldı

Muş’tan Kahramanmaraş’a araç almak için gitti: 9 dakikada 572 bin TL dolandırıldı
Muş’tan Kahramanmaraş’ın Elbistan’ ilçesine otomobil almaya gelen bir vatandaş ile Elbistan’dan Erzurum’a araç almaya giden bir vatandaş son dönemde artan ‘sazan sarmalı ’dolandırıcılığının kurbanı oldu. Muşlu vatandaş 9 dakikada 572 bin lira dolandırıldı

ALPARSLAN DİYARI- Araç almak ya da satmak isteyen vatandaşlar, son dönemde artış gösteren ‘sazan sarmalı’ dolandırıcılığının mağduru oluyor. Sarmal dolandırıcılığı, hem alıcı hem de satıcı rolü yapan dolandırıcın, birden fazla kişiyi dolandırdığı yöntem olarak biliniyor. Özellikle internet üzerinden yapılan bu yöntemde; dolandırıcı birbirinden habersiz iki kişiyi aynı anda dolandırıyor. Bir yandan satıcı gibi davranan diğer yandan da alıcı kılığına giren dolandırıcı, ağına düşürdüğü kişilerin birikimlerine göz dikiyor.

 

EMNİYET BİRİMLERİ VATANDAŞLARI UYARMIŞTI

 

Vatandaşların bu yöntemle mağdur olmasının önüne geçmek isteyen emniyet birimleri, vatandaşları araç alım satımı başta olmak üzere internet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde daha dikkatli olmaya çağırmıştı.

 

Son yaşanan olaylar ise, bu uyarının pek de dikkate alınmadığını gösterdi. Peş peşe yaşanan ‘sazan sarmalı’ dolandırıcılığının kurbanlarından biri Muşlu vatandaş olurken bir diğeri de Elbistanlı işçi oldu.

 

İLANDAKİ ARACI ALMAK İSTERKEN DOLANDIRILDI

 

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bir vatandaşın ilana koyduğu aracı satın almak isteyen şahıs, dolandırıldığından habersiz bir şekilde fiyatta anlaştıktan sonra ilçeye geldi. Telefonun diğer ucundaki alıcı kılığına bürünen dolandırıcı, Muş’tan gelen şahsa aracın parasını farklı devir sahibinden farklı bir isme göndermesini istedi. ‘Araç, dayımın oğlunun adına’ yalanına inanan Muşlu vatandaş, parayı da dolandırıcının verdiği hesaba aktardı. 572 bin lira, havale yapıldıktan 9 dakika sonra kripto paraya çevrilerek adeta buharlaştı. Aracın asıl sahibi ise, parasını alamadığı gerekçesi ile devir işlemini gerçekleştirmedi.

 

HESAP 'ANNEMİN ADINA' DEDİ VE DOLANDIRDI


Bir diğer dolandırıcılık olayı da Erzurum’da meydana geldi. Bir internet sitesi üzerinden gördüğü otomobili almak için Erzurum’un Hınıs ilçesine giden G.Ç. adlı işçi, noter satışı öncesinde araç için anlaştıkları 565 bin lirayı devir sahibinin ‘annemin adına’ dediği hesaba aktardı. Satıcı kılığındaki şahsın, ‘annem kimliğini unutmuş’ yalanıyla oyaladığı G.Ç., devrini alamayınca parasının peşine düşse de dolandırıldığını anladı. Emniyetin yolunu tutan vatandaş, söz konusu şahıstan şikayetçi olurken; yapılan incelemede gönderilen paranın da kripto hesaplara aktarıldığı öğrenildi.

 

G.Ç., hukuk mücadelesini sürdürürken, diğer vatandaşlara seslenerek, “Devir sahibinden başka biri adına para gönderdim. Bütün birikimim gitti. Ben mağdur oldum başkaları olmasın. Devir sahibinden başkasına para göndermeyin” dedi.

 

POLİS EKİPLERİ: ALICI VE SATICININ KİMLİK BİLGİLERİ KONTROL EDİLMELİ

 

Polis ekipleri, Erzurum’da 565 bin lira, Elbistan’da da 572 bin lirayı alarak kayıplara karışan dolandırıcıları ararken; araç alım satımında, banka havalesi yapılacaksa ruhsat sahibi dışında herhangi bir hesaba ödeme yapılmamasını isteyen polis, devir işlemleri esnasında da alıcının ya da satıcının kimlik bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesinin altını bir kez daha çizdi.

 

Araç almak için Muş’tan Kahramanmaraş’a giden bir kişi, son dönemde artan ‘sazan sarmalı’ dolandırıcılığının kurbanı oldu ve 572 bin lirasını dolandırıcılara kaptırdı.

 

 

HABER: KADER AKÇİL

 

 

Resmi İlanlar