Muş'ta gençleri uyuşturucu ve madde bağımlılığından korumak amacıyla hayata geçirilen “Gençliğine İyi Bak 2 Projesi”nin lansman toplantısı Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
ALPARSLAN DİYARI -İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje, Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği öncülüğünde yürütülüyor.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Muş Valisi Avni Çakır, uyuşturucu ile mücadelenin sadece emniyet güçlerinin değil, toplumun her kesiminin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Vali Çakır, "Uyuşturucuyla mücadeledeki en büyük başarı, gençlerimizin ve velilerimizin farkındalık seviyesini yükseltmektir. Bilinçli bir toplum oluşturduğumuzda, bu tehlikeli bataklığa düşmeden gençlerimizi koruyabiliriz," ifadelerini kullandı.
“BU TÜR PROJELERİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Uyuşturucu ve madde bağımlılığının sadece Muş'un değil, tüm Türkiye'nin ve dünyanın ortak bir sorunu olduğuna dikkat çeken Çakır, "Şükür ki Muş, Türkiye ortalamasına göre daha iyi bir konumda. Ancak tek bir ailemizin bile bu acıyı yaşaması bizim için çok büyük bir kayıptır. Bu nedenle farkındalık çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Tedavi aşaması hem çok zor hem de başarı oranı düşük. O yüzden önleyici çalışmalar, gençlerimizi baştan korumak çok daha önemli" dedi.
“ZEHİR TACİRLERİNE ASLA GEÇİT YOK”
Uyuşturucu satıcılarına karşı yürütülen kararlı mücadeleye de değinen Vali Çakır, güvenlik güçlerinin özverili operasyonlarına dikkat çekerek, "Muş’ta zehir tacirlerine asla geçit vermeyeceğiz. İlimizi kullanan uyuşturucu şebekelerinin ülkenin diğer bölgelerine ulaşmasına da izin vermiyoruz. Emniyet ve jandarma teşkilatımızı bu başarılarından ötürü tebrik ediyorum," şeklinde konuştu.
Çakır ayrıca, vatandaşların desteği olmadan bu mücadelenin tam anlamıyla başarılı olamayacağını vurgulayarak, sivil toplum kuruluşlarının (STK), muhtarların ve halkın bu mücadelenin içinde aktif rol alması gerektiğini ifade etti.
“BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİLİMSEL YÖNTEMLER ŞART”
Bağımlılıkla mücadelenin son derece teknik bir süreç olduğunu vurgulayan Çakır, "Bağımlılığı tespit etmek ve müdahale etmek uzmanlık ister. Bizler, Sağlık İl Müdürlüğü, Yeşilay ve diğer paydaşlarla birlikte hareket ediyoruz. Ama en büyük destek yine halkımızdan gelmeli. Hep birlikte, Muş’ta bağımlılığa geçit vermeyeceğiz," dedi.
"YÜK OLMAK İÇİN DEĞİL, YÜK ALMAK İÇİN BURADAYIZ"
Muş Gençliği Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Alparslan Bingöl ise toplantıda yaptığı konuşmada, yıllardır gönüllülük esasına dayalı olarak yürüttükleri çalışmaların devlet tarafından desteklenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
“Maddeden manaya” sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl, irade eğitiminin önemine vurgu yaparak Jules Payot ve Aristoteles'ten alıntılar yaptı. “Hiçbir gencimizin maddeye kurban gitmesine gönlümüz razı değil. Yük olmak için değil, yük almak için buradayız. Amacımız hayatlara dokunmak, güveni tesis etmek ve huzuru hâkim kılmaktır” dedi.
Toplantıya Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, din görevlileri ve muhtarlar da katıldı.
HABER SAMİ DEMİR