MUŞ Haber Girişi : 01 Kasım 2023 17:20

Muş’ta yaban hayatı kaynaklı kuduza karşı havadan aşılama

Muş’ta yaban hayatı kaynaklı kuduza karşı havadan aşılama
Muş’ta 'Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları' kapsamında, özel hazırlanmış ve içine aşılar yerleştirilmiş yemler, uçakla yaban hayatı bölgelerine atılacak.

ALPARSLAN DİYARI- Tarım ve Orman Bakanlığı, Sonbahar dönemi yaban hayatı oral aşı atım çalışmalarına Muş Alparslan Havalimanı’nı kullanılarak devam edildiğini duyurdu

 

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçmişte ağırlıklı olarak köpekler aracılığıyla yayılan hastalığın, son yıllarda değişim gösterdiği belirtildi. Çevre bilincinin oluşması ve avlakların daha iyi denetim altına alınması ile birlikte özellikle tilki sayısında önemli artış yaşandığının vurgulandığı açıklamada, şehirlerin kenar mahallelerinde rahatlıkla tilkilerin görülebilir hale geldiğini kaydedildi.

 

 

 

 

“KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELEYE DEVAM EDİLMEKTEDİR”

 

Yabani karnivorların sayısındaki artış ve yaban hayatının şehirler ile daha içli dışlı olması sonucu hastalığın sokak köpeklerinden tilkilere bulaştığının ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi, “Ülkemizdeki mihrak sayısı yıllara göre değişmekle birlikte, son yıllarda yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında, yaban hayatına da yönelik oral aşılama çalışmalarıyla birlikte, vaka sayısının düşürülmesi yönünde, kuduz hastalığı ile mücadeleye devam edilmektedir.


Bakanlığımız kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Avrupa Birliği destekli “Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü" projesini 2008-2010 yılları arasında uygulamaya koymuştur. Üç yılda toplam olarak Ege Bölgesinde yaban hayatına yönelik 1 milyon 800 bin doz oral kuduz aşısı, 3 milyon doz parenteral kuduz aşısı uygulanmıştır.


2014-2016 yılları arasında yürütülmüş 2.200.000 avro bütçeli Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi kapsamında 3 yıl süreyle 105.000 Km²  alana 1.890.000 aşılı yem atılmış, proje boyunca üç kampanya ile toplam 5.670.000 aşılı yem atılmıştır.

 

“225 BİN KİLOMETREKARE ALANDA YILDA 2 KEZ HAVADAN AŞI YAPILIYOR”

 

Bakanlığımızca yürütülen AB Projesi "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" kapsamında ise yaban hayatına yönelik 225 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu kampanya süresince ise yaklaşık 35 milyon bait, kırsal ve ormanlık alana atılmıştır.

 


Söz konusu projeler ile hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen infeksiyon zincirinin kırılması amaçlanmıştır.

 


Bakanlığımızca, Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları bütçesinden 2 milyon 640 bin doz oral kuduz aşısı alımı gerçekleştirmiş olup, aşılama çalışmaları 20 Ekim 2023 tarihinde kullanılmak suretiyle Erzurum Havalimanı'ndan başlamış olup, planlanan oral aşılama çalışmaları aşağıda belirtilen toplam 29 İl'de (Sinop,  Samsun,  Amasya,  Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli) gerçekleştirilecektir.

 


Aşılama çalışmalarına 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Muş Alparslan Havalimanı kullanılmak suretiyle devam edilmektedir.”

 

HABER MERKEZİ

 

 

Resmi İlanlar