Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek!

Avrupa’nın en büyük tütün işleme fabrikasının temeli Muş'ta atıldı. Temeli atılan fabrikanın faaliyete başlamasıyla birlikte 700 kişi istihdam edilecek

 

Muş’ta Star Agritech İnternational firması tarafından yapılacak Avrupa’nın en büyük tütün işleme fabrikasının temeli atıldı.

 

Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) gerçekleştirilen temel atma görenin Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Jandarma Komutanı Mehmet Kasım Ermiş, Star Agritech İnternational Genel Müdürü Mustafa Tütüncü, belde belediye başkanlarıyla kurum amirleri ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Star Agritech İnternational Genel Müdürü Mustafa Tütüncü, amaçlarının sadece bir fabrika kurmak olmadığını, kente inovasyon ve teknolojiyi getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

 

“Laboratuvarıyla, tütün tıraşlama hattıyla, ikinci fazda tütün ve türevlerinden üretilen rinkon ve damar patlatma hatlarıyla Muş ilini çok farklı bir noktaya taşıyacağımıza inanıyoruz” diyen Mustafa Tütüncü, dünyanın 40 farklı ülkesinde faaliyetlerinin olduğunu söyledi. Temeli atılan fabrikayla ilgili de bilgi veren Tütün şöyle konuştu, “Biz yabancı bir şirket değiliz. Türkiye menşeli, Türkiye topraklarında faaliyet yürüten uluslararası bir şirketiz. Temelini attığımız fabrika, saatte 10 ton, yıllık 20-25 milyon ton tütün işleme kapasitesine sahip, yüksek teknolojiye sahip bir tütün tıraşlama hattıdır. Sadece laboratuvarı Muş iline bir katma değer, akım sağlayacak. 23 bin metrekarelik kapalı alana sahip işletmede, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde tarımsal inovasyon merkezi olarak konumlandırılmak için çalışmalar yürütülüyor. Yaklaşık 12 milyon dolarlık yatırımla Muş ilinde inşa edilen tesis, Avrupa’nın da en büyük tütün işleme fabrikasını temsil ediyor. Proje ile planlanan çevre dostu işletmenin tasarımı, su, atık arıtma ve enerji kullanımı gibi operasyonel yönler söz konusu olduğunda çevre dostu olmanın önemli bir bileşenine sahip olacak. Yüksek kaliteye dayanan en son teknolojiyle sürdürülebilir üretim yöntemleri kullanılacak. Bu projede kilit rol üstlenen Muş ili, bölgeyi tarımsal saha haline getirmek için belirlenen tüm hedefleri karşılıyor. Proje ekonomik büyüme için bir katalizör olacaktır. Tesisin gelecekteki ekonomik etkisinin göz ardı edilemez. Yapılan katkılarla birlikte bölgede istihdam yaratılacağını göreceğimizden eminiz.”

 

TÜTÜN SADECE SİGARA SANAYİİNDE KULLANILMIYOR

 

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise, tütün sadece sigara sanayiinde kullanılmadığına dikkat çekerek, “Tütünün sadece sigara içmek olmadığını, sadece insanları zehirlenmediğini, gerek kozmetik sanayisinde, gerek ilaç sanayisi gibi farklı alanlarda kullanılabilecek çok kıymetli bir ürün olduğunu anladık. Bugün de bu ürünün bölgesel hitaba muhatap olacak bir tesisin temelini atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

“TAŞ TAŞ ÜSTÜNE KOYANA ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ”

 

“Memleketin taşının üzerine taş koyana şükranlarımızı sunuyoruz” diyen Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz ise, “Çünkü bu memleket, gelişmesi için işte böyle yatırımların olması lazım. Memleketin en önemli davası da iş ve aş davasıdır. Evine, sofrasına eğer rızıklarını rahat bir şekilde temin edip götürüyorsa vatandaşlarımız, biz devlet olarak son derece mutlu oluruz, idareciler olarak da görevimizi hakkıyla yapmanın mutluluğunu yaşarız” şeklinde konuştu.

 

“GENÇ NÜFUS ORANIMIZ FAZLA”

 

Muş’un genç nüfus oranı itibariyle Türkiye’nin en genç 3 ilinden biri olduğuna vurgu yapan Vali İlker Gündüzöz, genç iştihamın önemine dikkat çekti. Vali Gündüzöz, “Bizim ilimiz genç nüfus oranı itibariyle Türkiye’nin en genç 3 ilinden biri. Dolayısıyla genç istihdamın önemli olduğu, genç işsizliğinin de belki diğer illere göre daha riskli olduğu bir iliz. Bu noktadan hareketle bu yatırımların değeri daha büyük. Emek yoğun sektörlerin de değeri çok daha büyük. Tütün işletmesi olsun ki katma değer üretmesi tütünü ham satmaktan, bu şekilde ilave katma değerlerle satmanın arada büyük bir fark oluşturduğunu iktisaden çok iyi herkes bilir. Dolayısıyla, bunun yanı sıra genç istihdamı arttırmanın çeşitli yollarını devlet olarak arıyoruz” dedi.

 

“7 MİLYAR TL’LİK SULAMA PROJESİ HAYATA GEÇİRİLECEK”

 

“Tekstil olsun emek yoğun bir sektördür, yine diğer tarıma dayalı olsun alanlar konusunda önemli merhaleler kat ettiğimizi ve istihdamın son yıllarda hızlı bir şekilde arttığını büyük bir memnuniyetle görmekteyiz” diyen Gündüzöz şunları kaydetti, “Bu memleket her şeyden önce tarım ve hayvancılık memleketidir. Türkiye’nin en büyük ovalarından biridir ve bu ova hak ettiği yere henüz gelmemiştir. Ama çok önemli gayretler söz konusudur. Bugün itibariyle ihalesi bitmiş olan 3,5 milyar TL’lik çok önemli bir sulama işi bu ay içerisinde şantiye kurmak suretiyle başlayacaktır ve yine 3,5 milyar liralık ikinci merhalesi de ihale aşamasındadır. Toplamda 7 milyar liralık bir sulama işi bu yıl için başlamış olacaktır. 2 yıl içerisinde de büyük çoğunluğu biteceği değerlendirildiğinde, bu mümbit su noktasında geldiğinde verimliliği daha da artacak olan ova çok daha büyük katma değer üretecek. Hem tarımsal üretim hem de hayvancılık bu memlekette hızla gelişecektir. Onlara bağlı olarak da bu tarıma dayalı sanayilerin gelişmesi mukadderdir. Bu nokta da zamanlama, üst üste gelmesi açısından da son derece önemli ve isabetli bir yatırım olmuştur.”

 

“TÜTÜN KRİTİK BİR ÜRÜNDÜR”

 

Tütünün sadece sigara sektöründe kullanılmadığına dikkat çeken Vali Gündüzöz şöyle konuştu, “Tütün her şeyden önce kritik bir üründür. Sadece sigara sektörü ve zehir gibi bir şeyle anılması tütüne yapılacak bir haksızlıktır. Tütün aynı zamanda önemli bir sanayi hammaddesidir. Eczalıkta olsun, kimyada olsun pek çok alanda kullanılmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi hızla gelişiyor. Bu yatırımla birlikte daha da gelişecek. En önemli sıkıntımız doğalgazdır, çok şükür el birliğiyle doğalgaz sıkıntısını çözdük ve Doğugaz buraya öncelik verdi. Burada artık doğalgazımız var, teşvikler ve huzur, sükun beldesi olan Muş’a çok şükür ki hem ülke içerisinde, hem de ülke dışından sermayedarların, müteşebbislerin ilgisi var. Dolayısıyla 3-5 yıl sonra biz Muş’u tanıyamayacağız. 2-3 misli katlanmış bir ekonomiyle, değişmiş bir şehirle ve yerleşim yerleriyle karşılaşacağız.”

 

Yapılan konuşmaların ardından kurban kesildi ve fabrikanın temeli atıldı.

  • 10 / 1 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 0

  • 10 / 2 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 1

  • 10 / 3 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 2

  • 10 / 4 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 3

  • 10 / 5 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 4

  • 10 / 6 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 5

  • 10 / 7 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 6

  • 10 / 8 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 7

  • 10 / 9 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 8

  • 10 / 10 Muş'ta temeli atilan fabrikada 700 kişi istihdam edilecek! 9