MUŞHaber Girişi : 19 Kasım 2023 15:52

Muş’ta şeker pancarının tarladan sofraya “tatlı” yolculuğu

Muş’ta şeker pancarının tarladan sofraya “tatlı” yolculuğu
Muş Ovası’nda ekilen pancarın tarlalardan sökülerek fabrikalarda şekere dönüşen yolculuğu devam ediyor.
Muş’ta şeker pancarının tarladan sofraya “tatlı” yolculuğu

 

ALPARSLAN DİYARI- Türkiye'de şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün üretiminin yapıldığı Muş'ta 2 bin çiftçi, geçen yılın yaklaşık 2 katı kadar alana pancar ekimi yaptı.

 

Yaz boyunca özenle bakımını yaptıkları pancarı tarlalardan hasat eden çiftçiler, traktör ve kamyonlara Muş Şeker Üretim Sanayi AŞ'ye götürüyor.

 

Burada, temizleme, soyma, kesme, rendeleme, haşlama, pres gibi işlemlerden geçirilen pancarlar, meşakkatli sürecin ardından şekere dönüştürülüyor.

 

“YILSONUNA KADAR 450 BİN TON ŞEKER PANCARINI İŞLENECEK”

 

Muş Şeker Üretim Sanayi AŞ Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, bu yıl ekonomiye 2,5 milyar lira katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

Geçen yıl 46 bin dönüm alana şeker pancarı ekiminin yapıldığını belirten Kızılkaya, "Bu yıl ise 90 bin dönüm alana ekim yapıldı. Geçen yıl 280 bin ton pancar aldık. Bu yılın, fabrikamız için rekor yılı olacağını söylemiştik. Bu hedefe ilerliyoruz. Kampanya devam ediyor. Şimdiye kadar 336 bin ton pancar aldık ve 210 bin tonunu işledik. Yılsonuna kadar 450 bin ton şeker pancarını işleyerek 60 bin ton şeker elde etmeyi hedefliyoruz. 100 bin tonu aşkın küspe ve 15 bin tona yakın melas olacak. Çiftçiye yaklaşık 1 milyar lira ödeme yapacağız. Muş'a ciddi bir katma değer sağlayacaktır." diye konuştu.

 

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ÇİFTÇİNİN PANCARA OLAN TEVECCÜHÜ ARTACAKTIR"

 

Çiftçilerin tüm sorunlarını çözmeye çalıştıklarını, bu sayede çiftçilerin pancar ekimine olan eğiliminin arttığını anlatan Kızılkaya, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimize destek vermemiz, tarladaki pancarın bekleme süresini azaltmamız, şeker pancarı analizini ikiye çıkarmamız, yeni silolar oluşturmamız ve işleme kapasitesini artırmamız çiftçinin kaygısını azalttı. Nakliye desteklerini ciddi bir boyuta getirdik. Önümüzdeki yıllarda çiftçinin pancara olan teveccühünün artacağını düşünüyoruz. Büyümek isteyen bir fabrikayız. Potansiyelimizin olduğunu göstermek ve kanıtlamak istiyoruz. Üretim miktarımız artıkça Şeker Daire Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı onayı ile şeker kotamız artacaktır."

 

 

 

HABER: KADER AKÇİL

Resmi İlanlar