MUŞ Haber Girişi : 20 Eylül 2023 15:38

Muş’ta şeker pancarı alım kampanyası başladı: Tarım ve gıda en stratejik ürünümüz

Muş’ta şeker pancarı alım kampanyası başladı: Tarım ve gıda en stratejik ürünümüz
Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş.'nin 42. pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başlatıldı. Şeker Pancarı alım kampanyasında konuşan Vali Avni Çakır, tarım ve gıdanın ne kadar stratejik bir ürün olduğunu gördüklerini söyledi.

ALPARSLAN DİYARI- Muş’ta pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı. Fabrika pancar analiz ünitesi önünde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Vali Avni Çakır, bugünün pancar çiftçisinin bayram günü olduğunu söyledi. 

 

 

 

 

REKOR ÜRETİM BEKLENİYOR

 

Pancar çiftçisinin 5 ayı aşkın bir süredir evladı gibi, gözü gibi baktığı ürünleri hasat etmeye başladığını ifade eden Vali Avni Çakır, “Allah’a şükür bu sene mevsim şartlarının güzel gitmesi, kontrollü bir sürecin ardından bölgemiz rekor sayılabilecek bir üretim rekoltesi bekliyoruz. Fabrikanın artan üretim hacmine, kapasitesine göre kendisin şekillendirmesi gerekiyor. Bu anlamda hem üretici yönünden, hem de fabrika yönünde uyumlu olduğunu görmek beni son derece mutlu etti” dedi.

 

 

 

 

“EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ TARIM VE HAYVANCILIK”


Muş’un en büyük gücünün tarım ve hayvancılık olduğunu dile getiren Vali Avni Çakır, “Muş’taki en büyük gücümüzün tarım ve hayvancılıktaki sahip olduğumuz potansiyel olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin en büyük üçüncü ovasına sahibiz. Devletimizin bölgeye yapmış olduğu özellikle sulama amaçlı yatırımlar da bu anlamda her gün çiftçimizin hizmetine sunulmaya başlandı. Bu ovayı devletimizin gücüyle, boydan boya suyla buluşturup mevcut kapasitemizi 2-3 kat yukarılara taşıyacağız” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

“GIDA DÜNYADA STRATEJİK BİR ÜRÜN HALİNİ ALDI”

 

“Tarımın, gıdanın, dünyada ne kadar stratejik bir ürün olduğunu geçmiş olduğumuz son 3 yılda hepimiz tam anlamıyla sonuna kadar görmüş olduk” diyen Çakır sözlerini şöyle sürdürdü, “Dünyan genelinde, girdi maliyetlerinin artması, iklim değişiklikleri gibi nedenlerden dolayı insanların daha çok sanayi yönelmesi sebebiyle tarımın biraz daha ikinci planda kalmasından dolayı tarımda güçlü ülkeler dünyada hakim konuma geldi. 2 yıl önce şeker üretimi azalınca tüm sektörlerdeki sıkıntıyı gördük. Şeker çok geniş bir alana hitap ediyor. Şekerin ne kadar stratejik bir ürün olduğunu hem ülkemizde, hem de dünyada en güçlü bir şekilde hissedilmiş oldu. Bu konuda sahip olduğumuz kapasiteyi arttırmamız lazım.”

 

 

 

 

“DEVLETİMİZ HER ZAMAN ÇİFTÇİNİN YANINDADIR”

 

Devletin her zaman çiftçinin yanında olduğunu ifade eden Çakır şöyle konuştu: “Pancar ekimini salt şeker üretiminin yan üretimi olarak düşünmemek lazım. Pancar, Anadolu çiftçisinin, Muş çiftçisinin eskiden beri en güçlü tarımsal üretim kaynağıdır. Bu konuda doğal yeteneğimiz var. Devletimizin son yıllarda uyguladığı fiyat politikasıyla ve diğer destekleriyle zaten bu anlamda üretim yapanları son derece destekliyor. Dolayısıyla bizim artık pancar ekmememiz ve hatta diğer ürünlerimizi toprakla buluşturmamamızın hiçbir nedenimiz ortada kalmadı.”

 

“ÇİFTÇİLİK GURUR DUYULACAK BİR MESLEKTİR”

 

50 dönüm pancar eken bir çiftinin kendisinden ve törendeki bürokratlardan daha fazla gelir elde ettiğini söyleyen Çakır şunları kaydetti, “Vatandaşımız maalesef çiftçiliği bir sanat, bir meslek olarak görmüyor. Maalesef bunu Muş’ta da güçlü bir şekilde gördük. Çiftçilik gurur duyulacak bir meslektir. O yüzden vali olarak ben ve diğer tüm paydaşlarımız, çiftçiliğin ne kadar saygı duyulacak, önemli bir meslek olduğunu tüm gücümüzle halkımıza hissettirmemiz lazım. İnşallah topraklarımızı daha çok ürünle buluşturmamız lazım. Tüm paydaşlarımızla beraber, tarım sektörünün, istihdamın, bilinçlendirmenin, çiftçimizin modern tarım teknikleriyle buluşmasının sağlanması amacıyla gece gündüz çalışacağız. İnşallah yakın gelecekte Muş halkı bu sahip olduğu Allah vergisi ovasıyla bu konudaki yeteneğiyle inşallah çok yakın bir gelecekte ne kadar güçlü bir konumda olduklarını hep beraber görecekler.”

 

Pancar alım kampanyası yapılan dualar, kurdele ve kurban kesimi ile başlatıldı. Fabrikaya ilk pancar teslim eden çiftçilere de çeşitli hediyeler takdim edildi. Törene Vali Çakır’ın yanı sıra Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, İl Emniyet Müdür Serkan Kahraman ile kamu kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

 

HABER: KADER AKÇİL

 

Resmi İlanlar