EĞİTİM Haber Girişi : 31 Mayıs 2024 18:10

Muş’ta öğrencilerin hazırladığı proje ilgi gördü! Çevre dostu hidojen roketi

Muş’ta öğrencilerin hazırladığı proje ilgi gördü! Çevre dostu hidojen roketi
İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Metin Aksu projeyi çok beğendiklerini ifade etti.

ALPARSLAN DİYARI- Muş’ta öğrencilerin yaptığı proje merak uyandırdı. Yaptıkları projeyi yerinde inceleyen İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Metin Aksu projeyi yapan öğrencileri tek tek tebrik etti.

 

 

 


Proje adı: Çevre Dostu Hidrojen Roketi

 

Amaç


Dünyada giderek hızlı bir şekilde artan enerji ihtiyacını karşılayabilecek bunu karşılarken çevreyi kirletmeyecek ve süreklilik sağlayabilecek en verimli enerjinin hidrojen enerjisi olduğu günümüzde bilim insanları tarafından kabul edilmektedir. Bu projemizde; çevre dostu, ekonomik ve insan sağlığına zararlı bir etkisi olmayan yeşil hidrojen gazı üretimi ve hidrojen gazı ile çalışan bir roket tasarım süreci amaçlanmıştır.

 

 

Yöntem


Hidrojen üretimi için en kolay ve en verimli yöntemlerden biri olan elektroliz yöntemini kullanarak (+) ve (-) elektrot görevi görecek 2 adet metal çubuk ve kavanoz yardımıyla elektroliz aleti geliştirdik. Suya potasyum hidroksit katarak elektrik iletkenliğini sağladık. Sonraki adımda enerji kaynağının + çıkışını metal çubuğun birine, - çıkışını diğer metale iletken kablo ile güç kaynağımıza bağladık. İletken suyu elektrik akımı yardımıyla katot(-) tarafından çıkan hidrojene ve anot(+) tarafından çıkan oksijene ayrıştırdık. Katotta toplanan hidrojeni hortum yardımıyla dış ortama aktararak roketimiz için gerekli olan yakıtı elde etmiş olduk. Projemizde elektroliz için gerekli olan elektrik enerjisini 9V luk güç kaynağından sağladık, güç kaynağımızı ise güneş paneli ile şarj ederek tamamen yeşil hidrojen üretmeyi başardık.

 

 

Bu projemizle; üretimi kolay ve sudan hidrojen gazı üreterek enerji ihtiyacını karşılayabilecek alternatif bir yöntem olduğunu gösterdik. İlerleyen zamanlarda Türkiye’de bulunan barajlarımızdan güneş enerjisi yardımıyla kolay ve çevre dostu hidrojen gazı üretimi gerçekleştirilebilir.

 

 

Konukbekler Ortaokulu
Öğrenciler:
İrem Nur TUTUK
İlayda TOPDEMİR
Danışman Öğretmen: Alper KAYA

 

 

HABER MERKEZİ
 

Resmi İlanlar