MUŞHaber Girişi : 28 Mart 2025 16:47

Muş'ta  o meslek için 70 yaşında çırak oldu! Zanaatın geleceğini şekillendiriyor

Muş'ta  o meslek için 70 yaşında çırak oldu! Zanaatın geleceğini şekillendiriyor
Sanat, zamanla değişen ve dönüşen bir olgudur, ancak bazı zanaatlar yıllar içinde değeri daha da artarak varlıklarını sürdürürler. 

 

Muş Merkez Sunay Mahallesi'nde, 74 yaşındaki Bahri Sağlam'ın önderliğinde ağaçtan kepçe yapımı sanatının izleri hala var. Fakat bu eski zanaat, bir nesil kaybolmak üzereyken, Bahri Sağlam ve onun yetiştirmeye çalıştığı çırakları sayesinde hayat bulmaya çalışıyor.

 

Usta Çırak İlişkisi ve Zanaatın Geleceği

 

Yıllardır ağaçtan kepçe yapan Osman Demir, bu işin zanaat olduğunun altını çiziyor. Fakat, bir sorunla karşı karşıya kalıyorlar: "Çırak bulamıyoruz," diyor Demir. Yıllardır bu sanatın içinde olan Demir, kendisini takip edecek birini bulmanın giderek daha zorlaştığını belirtiyor. Bununla birlikte, Demir, 74 yaşındaki Bahri Sağlam'ı yanında yetiştiriyor. Sağlam, bu zanaatı nesilden nesile aktarma amacı taşıyor ve ona duygusal olarak bağlılık duyuyor.

 

 

Sanatın Son Temsilcileri: Bahri Sağlam ve Osman Demir

 

Bahri Sağlam, 7 yıldır Osman Demir'in yanında çalışarak, ağaçtan kepçe yapımını öğreniyor. Sağlam, mesleği kendi ustasından alıp, bu sanatı yaşatmaya devam etmenin sorumluluğunu taşıyor. Bahri Sağlam’ın, bu eski sanat dalını gelecek nesillere aktarma çabası, sanatı kaybolmaktan kurtarmanın en önemli adımlarından biri. Ancak bu konuda hala büyük bir eksiklik bulunuyor. Bahri Sağlam ve Osman Demir, sanatlarını yaşatabilmek için daha fazla gencin bu mesleğe yönelmesini istiyorlar.

 

Sanatın Geleceği İçin Umut Var mı?

 

Her meslek dalında olduğu gibi, zanaatkarlar da gençlerin ilgisizliğinden dert yanıyor. Demir, "Yetiştirecek çırak bulamıyoruz, bu sanat yok olma noktasına geldi," diyor. Ancak Bahri Sağlam’ın bu mesleği yaşatmak için gösterdiği çaba, zanaatın geleceği adına hala umut veriyor. Bahri Sağlam’ın gayreti, sadece kendi köyünde değil, daha geniş bir çevrede de fark edilmesi gereken bir anlam taşıyor.

 

 

Sanatın Yaşatılması: Bir Umut Hikayesi

 

Zanaatın kaybolmaması için yapılması gereken şey, daha fazla gencin bu mesleği öğrenmesi. Bahri Sağlam ve Osman Demir, bu konuda bir ışık tutarak, eski bir sanatın gelecekte varlığını sürdürebilmesi için umut oluyorlar. Onların mücadelesi, mesleki geçmişini unutmayan ve genç nesillerin bu geçmişi sahiplenmesini isteyen bir neslin direnişidir.

 

Ağaçtan kepçe yapımı gibi el emeği ürünlerin varlığını sürdürmesi, ustalarından çıraklarına kadar olan bu değerli bağın kopmaması için önemli bir adımdır. Osman Demir ve Bahri Sağlam’ın gösterdiği çaba, yılların eskitemediği bu sanatın devam etmesini sağlayabilir.

HABER SEVDA BALKAYA