MUŞ Haber Girişi : 05 Nisan 2024 14:13

Muş’ta kuzu eti dana etiyle yarışıyor

Muş’ta kuzu eti dana etiyle yarışıyor
Ramazan ayının son haftasında kırmızı ete bir zaman daha geldi. Kasaplar, “Et sorununun çözümü küçükbaştadır.” dedi.  

ALPARSLAN DİYARI- Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala kırmızı ete bir artış daha yansıdı. Geçen hafta kilosu 380 TL’den satılan kuzu eti, 440 liraya yükseldi.

 

 

Muş’ta kuzu etinin kilogramı 440 TL’ye kadar çıkarken, tarihte ilk kez dana fiyatını yakaladı. Ramazan ayının ilk günlerinde kilosu 380 TL’den satılan kuzu eti fiyatı kasaplarda 60 lira zamlanarak 440 TL’den satışa sunuldu Muş’taki kasaplar, kuzu etinin dana etine oranla arttığını belirterek, “Piyasada kuzu eti sıkıntısı yaşanıyor. Daha geçen hafta kuzu etinin kilosu 380 TL iken bu hafta 440 liraya çıktı. Dana etinde ise böyle bir zam yok. Böyle giderse kuzu etinin kilosu 500 TL’yi bulur.” diyerek hayvan bulamadıklarını söylediler. 

 

 

FİYATLAR NASIL DÜŞER?

 

 

Yetiştiriciler, kazanç sağlamaları için süt/yem paritesine uygun bir şekilde üretim yapmaları sağlanmalıdır. Süt/yem paritesi 1,5’un altında olduğunda üretici zarar eder. Yani üretici ürettiği 1 kilogram sütünü sattığında eğer karşılığında 1,5 kilogram yem alamıyorsa kazanamıyor demektir. Dolayısıyla öncelikle bu pariteyi sağlayacak şekilde yetiştiriciler desteklenmelidir. Et süt üreticisi kazanamazsa hayvanlarını kesime göndermek suretiyle hayvancılıktan çekilir ki bu çok büyük bir tehlikedir.

 

 

 

Tüketicinin et tercihlerinde küçükbaş hayvancılığın payını artırmanın yolu öncelikle halkın bilinçlendirilmesi ve tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesinden geçmektedir.

 

 

"HABER: EMRULLAH ÖZBEY"

 

 

Resmi İlanlar
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.