BULANIKHaber Girişi : 31 Ekim 2023 16:55

Muş’ta gençler önce eğitimde sonra istihdamda projenin ilk toplantısı yapıldı

Muş’ta gençler önce eğitimde sonra istihdamda projenin ilk toplantısı yapıldı
“Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda” projesinin ilk toplantısı Bulanık Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

ALPARSLAN DİYARI- Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında AB ve İŞKUR eş finansmanı ile yürütülen “Ne Eğitimde İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEETPRO)” Hibe Çağrısı kapsamında yürütülen “Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda” projesinin ilk toplantısı Bulanık Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

 

 

 

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti  tarafından finanse edilen, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Bulanık Malazgirt Süt Üreticileri Birliği tarafından yürütülen projenin ilk toplantısına Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak,  DAKA Muş İl Temsilcisi ve proje koordinatörü Fuat Özkan, Bulanık – Malazgirt Süt Üreticileri Başkanı Bedrettin Ziyalı, Muş İş Kur Müdürü Mehmet Emin Taylan ve İşkur Personelleri, kurum amirleri ve kurslara katılacak gençler katıldı.

 

 

 

 

“Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda”  projesinin açılış konuşmasını yapan Bulanık – Malazgirt Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bedrettin Ziyalı, bugüne kadar Birlik olarak bir “Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda” çok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, bu projelerin hayata geçirilmesinde destekleri esirgemeyen Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak’a teşekkür etti.

 

 

 

 

“Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda” projesinin DAKA ve Birlik tarafından yürütüldüğünü belirten Ziyalı sözlerini şöyle sürdürdü: “proje işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerinde ve sosyoekonomik yönden az gelişmiş olan Bulanık’ta istihdamı artırmayı ve sürdürebilir kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlamaktadır.” dedi.

 

 

 

 

PROJENİN AMACI 15-29 YAŞ ARASINDAKİ NUFÜSÜN İSTİHDAMINI SAĞLAMAK

 

“Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda” projesinin teknik sunumunu yapan  DAKA Muş İl Temsilcisi ve Proje Koordinatörü Fuat Özkan ise, “Projenin özel amaçları, eğitimde ve istihdamda olmayan Muş'un kırsal kesimlerinde yaşayan 15- 29 yaş arasındaki nüfusun istihdamını artırmak, mesleki ve beceri geliştirme eğitimleri yoluyla üretimde profesyonelleşmeyi sağlamak, kadın istihdamını artırmak, hane halkı gelirlerini artırmak, yerelde iş imkânlarını oluşturma yoluyla dışarıya olan göçü azaltmaktır. 12 ay sürecek proje kapsamında mesleki eğitimlerin yanı sıra beceri geliştirme eğitimleri de verilecektir.  Yakında başlayacak olan eğitimlere eğitimde ve istihdamda yer almayan 70’i kadın olmak üzere 100 gencimize belirlenen konularda belirlenen konularda eğitim verilmesi sağlanacaktır. Ayrıca proje faaliyetleri arasında yer alan 10 adet süt sağım makinesi tedariki ile mesleki eğitimlerin ilgili kısımlarının uygulamalı olarak verilmesi sağlanacaktır. Programın ulusal faydalanıcısı olan İŞKUR ile proje kapsamında önemli işbirlikleri gerçekleştirilecektir. Eğitimlere katılan gençlerin aynı zamanda İŞKUR kayıtları yapılarak bu gençlerin İŞKUR faaliyet hizmetlerinden faydalanmaları sağlanacaktır. Her bir  katılımcı için İŞKUR ile birlikte Bireysel Eylem Planı hazırlanarak gençlerin iş arama süreçlerinin uzman kişilerin gözetiminde gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Tekrarada katılımlarından ve desteklerinden dolayı Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın Oğuzhan Ocak’a ve İş Kur Müdürümüz Sayın Mehmet Emin Taylan’a teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

 

 

 

 

BU PROJE MUŞ’TA BİR İLK

 

Bulanık Kaymakamı  ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak ise, yaptığı konuşmada bu projenin Muş’ta ilk olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “  İşin Özü şu bu Avrupa birliği projesinin yazılması, belli bir noktaya getirilmesinde emeklerin haricinde en önemli noktası sizlerin istihdamda ve bundan sonraki süreçte neler yapabilirsiniz onun değerlendirilmesini yapıyoruz. Bulanık potansiyel bakımında tarım ve hayvancılık düzeyinde Türkiye’de 13. Sırada bazı düzeylerde 4. Veya 5. Sıradadır. Dolaysıyla bir potansiyelimiz var, ciddi bir gücümüz var. Bu gücümüzü pazarlama açısında eksik kaldığımız yerler var. Bunları tamamlamak adına siz gençlere çok iş düşüyor.  Bu nedenle projenin asıl hedefi sizlersiniz. Yarın öbür gün kooperatifleşmek adına, çiftlikleşme adına ve en önemlisi profesyonel tarıma geçme adına bu bir ön basamaktır. Bu basamağı iyi değerlendirmek gerekiyor. Bizler de bunun sizlerin zihninde ve genç beyinler olarak, dinamik beyinler olarak geleceğe yönelik bakış açısı olarak sizlerden geçtiğini düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

UMUDUMUMUZ GENÇLER

 

 Umudumuz gençler sizsiniz,  diyen Ocak sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz her meselede ne diyoruz. Bu memleketi kaldıracak sizler olacaksınız. Hem maddi anlamıyla, hem de manevi anlamıyla burada bir güç var, bir birikim var. Merasında tutun, hayvancılığına kadar her şeyimiz var. Kazanç elde ediyoruz. Tek sıkıntımız profesyonelleşme katma değer kazanmak bizim elimizde. Vizyon katacağına inanıyorum. Bu kursun sonunda bir değerlendirme sınavı yapılacak ilk yirmiye giren öğrencilerimiz Amasya ve ilk üçe gireni Hollanda’ya göndereceğiz. Buda sizleri motive eder. Bu geleceğinize yön veren en önemli bir projedir. Elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz. Bu noktada bu eğitim faaliyeti başlangıcında sizlere başarılar diliyorum. “dedi.

 

 

 

 

Kursiyerlerden gelen soruların yetkilerce cevaplandırılmasından sonra, kursiyerlerin İŞKUR kayıtlarının yapılması ile program sona erdi.

 

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

Resmi İlanlar